“Om bie-avlens nytte i mangfoldige henseender”
– et bidrag til biavlens kulturhistorie ca. 1550-1800
Nøgleord:
biavl, redskaber, kogebøger, jordebøger, landgildeResumé
Biavl har været et overset og forsømt område i den landbohistoriske forskning,
skønt biavl tidligere var vigtig for landbefolkningen og honningen det vigtigste
sødemiddel, frem til sukkeret blev almindeligt og tilgængeligt i 1800-tallet. I
artiklen beskrives biavlens redskaber og metoder i perioden 1550 til 1800, og
der ses nærmere på forskellige kilder bl.a. kogebøger, love, regnskaber og jordebøger,
som er med til at dokumentere biavlens historie. I denne periode var
biavlen mest knyttet til gårdbruget, hvor det senere hen især blev husmændene,
præsterne, lærerne og håndværkerne, der kom til at beskæftige sig med biavl.
Downloads
Publiceret
Nummer
Sektion
Licens
Tidsskriftet følger dansk ophavsret.