Tema 1: Mangfoldige læringsaktiviteter - ét robotbyggesæt

Forfattere

  • Ole Caprani

DOI:

https://doi.org/10.7146/lom.v8i14.22074

Nøgleord:

Læringsaktiviteter, LEGO Mindstorms robotter

Resumé

Artiklen beskriver en række læringsaktiviteter, som over en periode på 15 år er blevet udviklet i samarbejde med besøgende elever, lærere og pædagoger i LEGO Lab, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet. I aktiviteterne er LEGO Mindstorms robotbyggesæt blevet brugt til at bygge og programmere robotter, der kan

 

- lave gakkede robotgangarter,

- tegne krusedulle kunst,

- være robot dyr, eller

- deltage i robotkonkurrencer som FIRST LEGO League.

 

Ideen med aktiviteterne har været at lære eleverne om teknologien bag robotter f.eks. motorer, sensorer og programmering. Samtidig skal eleverne erfare, at robotter er mekanismer, der styret af et kontrol program handler på egen hånd bl.a. i forhold til påvirkninger fra deres omgivelser, som f.eks. robotstøvsugere.

 

I artiklen beskrives, hvordan temaerne for aktiviteterne er blevet udvalgt og udviklet, så det umiddelbart virker spændende og motiverende for eleverne at deltage. Samtidig forklares, hvordan de enkelte aktiviteter er blevet tilrettelagt med udgangspunktet i på forhånd byggede robotter og simple grydeklare programmer. På den måde kan aktiviteterne næsten fra starten af handle om at observere robotter i deres omgivelser og at eksperimentere med at ændre robotternes opførsel ved ombygning af den fysiske robot eller omformning af robottens kontrol program. Igennem en sådan tilrettelæggelse får eleverne en forståelse af de tre faktorer, der bestemmer en robots opførsel, nemlig:

 

  1. Robottens omgivelser.
  2. Robottens fysiske udformning.
  3. Robottens kontrol program.

 

Beskrivelsen af hver aktivitet afsluttes med henvisning til konkret inspirationsmateriale, som kan bruges ved tilrettelæggelse af en tilsvarende læringsaktivitet.

Downloads

Download-data er endnu ikke tilgængelig.

Downloads

Publiceret

25-12-2015

Citation/Eksport

Caprani, O. (2015). Tema 1: Mangfoldige læringsaktiviteter - ét robotbyggesæt. Tidsskriftet Læring Og Medier (LOM), 8(14). https://doi.org/10.7146/lom.v8i14.22074

Nummer

Sektion

Artikler inden for tema