Karnevalske kødorgier

En analyse af kød og kitsch på Guldkroen

Forfattere

  • Jonatan Leer

Resumé

I 2017 åbnede restaurant Guldkroen på Nørrebro. Midt i dette hipsterkvar- ter blandt naturvinbarer og veganertakeouts har de to topkokke Umut Ra Sakarya og Frank Svärd Pedersen genskabt en klassisk dansk kro, hvor man serverer mormormad uden twist. Til et soundtrack af dansktop trakterer krofatter Sakarya hver aften sine gæster med stegt flæsk, Fernet Branca-shots og gyldne damer på kande. Sakarya har gennem spektakulære optrædener fået skabt stor opmærksomhed omkring Guldkroen og sig selv. Eksempelvis tog han karbad i brun sovs for Politikens fotograf, og han fik i foråret 2019 megen sendetid på DR3 med portrætserien Tyrkersvin. Den provokerende titel refererer til Sakaryas tyrkiske baggrund. Via sociale medier har Sakarya formået at brande kroen som en nostalgisk tidslomme uden kostpyramider og fiberrig klimakost. I denne fortælling spiller det overdrevne kød-forbrug – suppleret af enorme mængder af animalske produkter som smør og fløde – en meget vigtig rolle.

Downloads

Publiceret

2024-01-04

Citation/Eksport

Leer, J. (2024). Karnevalske kødorgier: En analyse af kød og kitsch på Guldkroen. Jordens Folk, 54(2), 87–95. Hentet fra https://tidsskrift.dk/jf/article/view/142911

Nummer

Sektion

Temaartikler