Retningslinjer

1. Manuskriptvejledning

Manuskriptvejledningen for forfattere kan tilgås her.

2. Indledende screening & fagfællebedømmelse

Alle manuskripter, der indsendes til Dansk Tidsskrift for Akutmedicin, undergår en grundig faglig vurdering med henblik på at sikre, at de befinder sig inden for tidsskriftets faglige fokus og er udfærdiget med akademisk redelighed, kvalitet og originalitet in mente.

Indledende screening
Fagfællebedømmelse
2. redaktionelle beslutning
Revision/publicering

2.1 Indledende screening

Alle indsendte manuskripter gennemgår en indledningsvis screening af en vores fagredaktører, som sikrer sig, at formalia er tilfredsstillende, og at kravene til indsendelse er opfyldt. Derpå foretager redaktøren en faglig og redaktionel vurdering af, om manuskriptet egner sig til tidsskriftet. Manuskripter, der ikke efterlever disse krav, eller som vurderes uegnede, afvises uden yderligere fagfællebedømmelse. Afvisninger foretages altid i samråd med chefredaktøren.

2.2 Fagfællebedømmelse

Manuskripter, der går videre fra den indledende screening, videresendes af fagredaktøren til mindst to uafhængige eksperter inden for det relevante fagområde. Bedømmelsen foregår dobbeltblindet og er således anonym, såvel for forfatterne som internt mellem bedømmerne. Alle manuskripter gennemgår fagfællebedømmelse, fraset ledere og danske resuméer af originalartikler samt resuméer af ph.d.- eller doktordisputatser, som alene vurderes redaktionelt.

2.3 Den anden redaktionelle beslutning

Når der foreligger mindst to fagfællebedømmelser, træffes den anden redaktionelle beslutning. Manuskriptet kan her:

  • afvises,
  • accepteres med forbehold for mindre eller ingen revisioner, eller
  • returneres med krav om større revisioner, der skal gennemføres, før manuskriptet kan vurderes til endelig accept.

Den endelige beslutning om accept påhviler fagredaktøren på baggrund af anbefalingerne fra bedømmerne. Manuskripter, der afvises, foregår altid i samråd med chefredaktøren.

2.4 Revision

Såfremt der afkræves en revision, returneres manuskriptet til forfatterne med krav om at indsende en revideret udgave. Fagredaktøren vurderer herefter, om ændringerne er tilstrækkelige, og om forfatterne i tilstrækkelig grad har forholdt sig til bedømmernes kommentarer. Ved større revisioner sendes det reviderede manuskript som udgangspunkt til fornyet fagfællebedømmelse.

2.5 Særligt om manuskripter indsendt af redaktører

For at sikre habilitet og gennemsigtighed i vurderingsprocessen gælder særlige procedurer for manuskripter indsendt af fagredaktører. I sådanne tilfælde vil den pågældende redaktør ikke på noget trin eller tidspunkt være involveret i behandlingen af manuskriptet og må ikke have adgang til manuskriptet eller relaterede bedømmelser i systemet. Redaktøren skal desuden afstå fra enhver form for deltagelse i diskussioner eller beslutninger vedrørende manuskriptet.

I sådanne tilfælde udpeges en uafhængig fagredaktør, der varetager hele vurderingsprocessen – herunder den indledende screening, valg af bedømmere og den endelige redaktionelle beslutning. Chefredaktøren fører tilsyn med, og har det overordnede ansvar for, at denne proces gennemføres i overensstemmelse med tidsskriftets retningslinjer for redaktionel uafhængighed.

3. Mulighed for appel af redaktionelle afgørelser

  1. Forfattere har mulighed for at appellere en redaktionel afgørelse, såfremt der foreligger nye oplysninger, væsentlige faglige indsigelser, eller begrundet mistanke om interessekonflikter eller skævvridning i fagfællebedømmelsesprocessen. Ren uenighed med afgørelsen, uden yderligere dokumentation eller argumentation, udgør i sig selv ikke grundlag for appel.
  2. Genvurdering af sagen: Ved en appel vil redaktionen foretage en fornyet vurdering af sagen. Dette kan inkludere:
    • Supplerende oplysninger fra forfatterne
    • Reviderede eller uddybbede manuskripter
    • Involvering af yderligere faglige bedømmere
    Appellen behandles med respekt for både forfatternes og fagfællernes faglige integritet.
  3. Redaktionens rolle: Al kommunikation mellem forfattere og fagfællebedømmere foregår gennem redaktionen. Dette sikrer en konstruktiv og respektfuld dialog og beskytter den faglige proces mod unødigt pres.
  4. Endelig afgørelse: Chefredaktøren har formelt det sidste ord. Redaktionens beslutning efter behandling af en appel er endelig og kan således ikke appelleres yderligere.
  5. Appel skal rettes skriftligt til redaktionen via e-mail til tidsskrift@akutmedicin.org.

4. Etiske retningslinjer

Studier, der involverer mennesker eller dyr, skal som udgangspunkt være vurderet af en relevant forskningsetisk komité. Såfremt der ikke afkræves en formel godkendelse, skal dette fremgå tydeligt af manuskriptet med en kort begrundelse herfor. Forskningen skal under alle omstændigheder være gennemført i overensstemmelse med anerkendte etiske principper, herunder Helsinki-deklarationen fra 1964. Det skal fremgå, at alle deltagere har givet deres informerede samtykke, medmindre dette ikke er relevant for studiets karakter. Personfølsomme oplysninger skal behandles med fortrolighed, og identificerbare data må ikke offentliggøres uden særskilt samtykke.

Redaktionen forbeholder sig retten til at afvise manuskripter, der ikke efterlever disse krav.

Tidsskriftet følger retningslinjerne fra Committee on Publication Ethics (COPE) vedrørende publiceringsetik – navnlig i forhold til håndtering af sager om videnskabelig uredelighed, blandt andet plagiat, fabrikation af data og uretmæssig forfatterskab.

5. Interessekonflikter

Ved alle typer af indsendelser skal alle forfattere oplyse, om der foreligger et økonomisk eller andet relevant forhold til den organisation, der har finansieret forskningen eller kan blive influeret af resultaterne deraf. Denne oplysning skal fremgå i en særskilt sektion umiddelbart før litteraturlisten. Hvis der ikke foreligger nogen interessekonflikt, skal forfatterne eksplicit angive dette. Desuden skal der her eksplicit angives, hvorvidt manuskriptet er tilblevet via fondsmidler – i så fald angives fra hvem.

Alle forfatterne er i øvrigt påkrævet at udfylde en ICMJE-formular, der bekræfter medforfatterskab og interessekonflikter.

Redaktører og fagfællebedømmere forventes desuden at erklære sig inhabile og afstå fra at behandle manuskripter, såfremt der foreligger en mulig interessekonflikt, som kan påvirke deres upartiskhed.

6. Arkivering

Alle publikationer arkiveres varigt i elektronisk format hos Det Kongelige Bibliotek for at sikre en stabil, langsigtet digital adgang.

7. Politik om Open Access & Ophavsret

Dansk Tidsskrift for Akutmedicin tilbyder øjeblikkelig Open Access til tidsskriftets indhold på baggrund af princippet om, at gratis offentlig adgang til forskning understøtter en større global udveksling af viden.

Artikler udgives under en Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), som tillader, at andre må dele og anvende indholdet, forudsat at forfatteren krediteres korrekt, og eventuelle ændringer tydeligt angives.

Forfatterne bevarer ophavsretten til deres arbejde ved publicering i Dansk Tidsskrift for Akutmedicin.

8. Gebyrpolitik

Tidsskriftet er non-profit og opkræver hverken gebyrer i forbindelse med indsendelse, behandling eller publicering af manuskripter.