Når unge fra udkanten vælger læreruddannelsen til - rejser ud og vender hjem?
DOI:
https://doi.org/10.7146/lup.v2i1.27671Nøgleord:
Social mobilitet, geografisk mobilitet, bevægelsesmønstre, uddannelsesvalg, udkantsproblematikker, læreruddannelse.Resumé
Formålet med denne artikel er at vise, hvordan social og geografisk mobilitet spiller ind i unges valg af læreruddannelsen i udkantsområder i en region med et lavt uddannelsesniveau. Artiklen sætter fokus på de uddannelsesvalg, som unge fra udkantsområder foretager, deres bevægelsesmønstre og betydningen af disse for deres fremtidsperspektiver som kommende lærere. Artiklen bidrager hermed med et indblik i, hvordan social og geografisk mobilitet spiller ind i unges valg af læreruddannelsen. Omvendt og tilsvarende viser den også, hvilken rolle læreruddannelsen i University College Sjælland (UCSJ) spiller i forhold til unges sociale mobilitet i en region med et lavt uddannelsesniveau. Artiklen peger således på vigtigheden af, at uddannelsen kan kommunikere hidtidige tavse forventninger til de studerende, og i forlængelse heraf giver den et bud på nye undervisnings- og vejledningsformer, der kan fremme de studerendes motivation for at gennemføre uddannelsen, og som dermed kan bidrage til social mobilitet.
Referencer
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (2011a). Den sociale arv tynger Danmark. Lokaliseret d. 19.06.16 på:
http://www.ae.dk/sites/www.ae.dk/files/dokumenter/publikation/ae_fordeling-og-levevilkaar-2011.pdf
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (2011b). Udkantsområder drænes for uddannet arbejdskraft. Lokaliseret d. 19.06.16 på:
http://ae.dk/files/dokumenter/analyse/ae_udkantsomraader-draenes-for-uddannet-arbejdskraft.pdf
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (2013). Skæve uddannelseschancer polariserer Danmark. Lokaliseret d. 19.06.16 på:
http://www.ae.dk/sites/www.ae.dk/files/dokumenter/publikation/ae_fl-13.pdf
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (2014). Fattigdom mærker børns fremtid. Lokaliseret d. 19.06.16 på:
http://www.ae.dk/sites/www.ae.dk/files/dokumenter/publikation/ae_fl-14.pdf
Bloksgaard & Tidemann Faber (2013). Drenge i udkanten - køn, stedtilknytning og uddannelse. I: Jørgensen, C. H. (Red.), Drenge og maskuliniteter i ungdomsuddannelserne. Roskilde Universitetsforlag.
Bourdieu, P. (1996). Refleksiv sociologi. Gyldendal.
Bourdieu, P. (1997). Af praktiske grunde – omkring teorien om menneskelig handlen. Hans Reitzels Forlag.
Danmarks Evalueringsinstitut (2013). Frafald på læreruddannelsen. En undersøgelse af årsager til frafald. Lokaliseret d. 19.06.16 på: https://www.eva.dk/projekter/2009/frafald-paa-laereruddannelsen/projektprodukter/frafald-pa-laereruddannelsen.-en-undersogelse-af-arsager-til-frafald
Danmarks Statistik (2014). 25- og 35-åriges uddannelse 2013. Lokaliseret d. 19.06.16 på: http://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/nyt/GetPdf.aspx?cid=18615
Gravesen, D. T. (2012). Fra sted til sted – Om boligkvarterets betydning for unges uddannelsesdisponerin-ger. Københavns Universitet.
Hansen, E. J. (1995). En generation blev voksen. København: Socialforskningsinstituttet (rapport 95:8).
Hansen, E. J. (2003). Uddannelsessystemet i sociologisk perspektiv: Hans Reitzels Forlag.
Hansen, E. J. (2015). Social mobilitet. Drøm, realitet, illusion. Hans Reitzels Forlag.
Hutters, C. (2004). Mellem lyst og nødvendighed – en analyse af unges valg af videregående uddannelse. Forskerskolen i livslang læring: Roskilde Universitetscenter.
Jørgensen, C. H. (2011). Frafald i erhvervsuddannelserne. Frederiksberg: Roskilde Universitetsforlag.
Larsen, L. (2007). De kreative valg og de kalkulerende elever – om valgstrategier og demokratidefinitioner blandt eleverne. I: Bøje, J., Hjort, K., Larsen, L., og Raae, P. H., Gymnasiereform 2005 – Professionalisering af ledelse, lærere og elever? Gymnasiepædagogik, nr. 66, 39-69.
Larsen, L., & Wulf-Andersen, T. (2015). Unges tilhør og kampe om steder. Dansk Pædagogisk Tidsskrift, nr. 2. 34-43.
Munk, M. D. (2008). Køn, social mobilitet og social reproduktion – maskulin dominans og kvindernes indtog i uddannelsessystemet. Dansk Pædagogisk Tidsskrift, 56 (2), 26-35.
Paulgaard, G. (2002). Ungdom, lokalitet og modernitet, Young November, (10).
Regeringsgrundlaget 2011. Lokaliseret d. 19.06.16 på:
http://www.stm.dk/publikationer/Et_Danmark_der_staar_sammen_11/Regeringsgrundlag_okt_2011.pdf
Thomsen, J. P. (2008). Social differentiering og kulturel praksis på danske universitetsuddannelser. Køben-havn: Forskerskolen i Livslang Læring.
Ulriksen, L. (2009). Den implicitte studerende. Dansk Pædagogisk tidsskrift, (3), 50-59.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Studier i Læreruddannelse og Profession kræver ikke afgivelse af copyright ved publicering. Dvs. at artikler - efter publicering i Studier i Læreruddannelse og -profession - kan udgives i andre sammenhænge, efter anmodning til LUP-redaktionen.
Det indsendte manus må ikke tidligere være blevet publiceret i nordiske tidsskrifter, og det må heller ikke være sendt parallelt til et andet tidsskrift med henblik på at komme i betragtning til at blive publiceret.
For artikler publiceret i 'Studier i læreruddannelse og -profession' tillades at læsere kan downloade, kopiere, distribuere, udskrive, søge eller linke til og citere fra til ethvert lovligt formål. 'Studier i læreruddannelse og -profession' tillader således ikke at læsere bruger artikler eller dele af dem i egne artikler uden at citere, eller på anden vis anvender dem til kommercielle formål (CC BY-NC)
'Studier i læreruddannelse og -profession tillader at forfatteren kan arkivere publiceret artikel (post-print) på egen institutions bibliotek (Institutional Repository) , hvis samtidigt forfatteren linker til artiklens DOI nummer.