Når skolens børn evaluerer sig selv

Forfattere

  • Mathias Sune Berg, Lektor Københavns Professionshøjskole
  • Lise Aagaard Kaas, Lektor Københavns Professionshøjskole
  • Sine Penthin Grumløse, Lektor Københavns Professionshøjskole

DOI:

https://doi.org/10.7146/lup.v5i2.123519

Resumé

I overensstemmelse med ideen om livslang læring forventes skolebørn i stigende grad at vurdere, hvad de har lært. Karakteristisk for disse selvevalueringspraksisser er, at de ikke kun knytter sig til børnenes faglige kompetencer. De går ofte også tæt på børnenes mere personlige forhold. Derudover er evaluering en del af den skolepolitiske dagsorden, hvor læreren er forpligtet på at dokumentere elevernes læring.

I denne artikel går vi tæt på undervisningen og præsenterer eksempler på evalueringspraksisser, der skaber vidt forskellige deltagelsesmuligheder for børnene. Der er fokus på aktiviteter, hvor børnene skal vurdere, hvad de har lært, gennem brug af evalueringsværktøjer som portfolio og læringsplatforme. Vi diskuterer den udspændthed, som læreren befinder sig i mellem på den ene side at efterleve politiske krav om evaluering og på den anden side at praktisere evaluering, der kan udvikle undervisningen og styrke børnenes trivsel og læring samtidig med hensynet til børnenes behov og forudsætninger.

Downloads

Publiceret

2020-12-17

Citation/Eksport

Berg, M. S., Kaas, L. A., & Grumløse, S. P. (2020). Når skolens børn evaluerer sig selv. Studier I læreruddannelse Og -Profession, 5(2), 56–75. https://doi.org/10.7146/lup.v5i2.123519