Call til temanummeret 2026

2024-12-04

Specialpædagogiske udfordringer i skole og læreruddannelse

I forbindelse med den nye reform af læreruddannelsen blev specialpædagogik indført som undervisningsfag. Som en del af grundfagligheden uddannes nye lærere således i Pædagogisk psykologi, inklusion og specialpædagogik og i den gældende Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen formuleres formålet med faget på denne måde:

”Formålet med pædagogisk psykologi, inklusion og specialpædagogik som fag i grundfagligheden er at styrke den studerendes faglige viden om børn og unge i skolelivets fællesskaber. Faget kvalificerer den studerende til at kunne analysere og reflektere over børn og unges læring, udvikling og trivsel og udvikle begrundede handlemuligheder under hensyntagen til diversitet i elevgruppen. Faget understøtter den studerendes kompetencer til at gennemføre inkluderende undervisning og andre læreropgaver, der giver deltagelsesmuligheder for alle elever i skolens faglige og sociale fællesskaber. Faget anlægger et relations- og udviklingsorienteret perspektiv på samspillet mellem barn og omverden.” (BEK nr. 707 af 11/06/2024)

Hvilken forskningsmæssig viden kan der trækkes på for at undervise lærerstuderende i at tænke og handle specialpædagogisk? Hvad kan hjælpe dem med at gennemføre en ”inkluderende undervisning” og sørge for ”deltagelsesmuligheder for alle elever i skolen”? Hvad er overhovedet en specialpædagogisk udfordring sammenlignet med de mere almenpædagogiske udfordringer? Hvordan er det specialpædagogiske en del af lærerens grundfaglighed, og som gør læreren i stand til at handle hensigtsmæssigt i forhold til ”diversitet i elevgruppen”? Hvornår er der behov for en mere specialiseret viden, en specialpædagogisk viden, som nogle lærere må efteruddanne sig i – som fx at uddanne sig til vejleder? Er der også på læreruddannelsen specialpædagogiske udfordringer, og hvordan håndteres de?

Vi vil med dette temanummer fokusere på specialpædagogikken i både skole og i læreruddannelse, og vi inviterer derfor til publicering af undersøgelser, der beskæftiger sig med specialpædagogiske problemstillinger bredt set. Formålet med temanummeret er at levere forskningsbaseret viden, der kan være brugbar for de lærere og læreruddannere, der dagligt må differentiere eller tilpasse deres undervisning, så den tager hensyn til alle elever eller studerende. Studier i læreruddannelse og -profession (LUP) kalder således i dette temanummer på forskning, der beskæftiger sig med eksempelvis:

  • Diversitet i elevgrupper som kræver specialpædagogiske tiltag
  • Inklusion og eksklusion i skole eller læreruddannelse
  • Fællesskaber og fællesskabelse i specialpædagogisk belysning
  • Udsathed og specialpædagogik
  • Almenpædagogik og specialpædagogik
  • Specialpædagogisk praksis i skolen og samspillet med den nærmeste omverden (fx PPR, familie mv.)
  • Specialpædagogisk ekspertise, fx ressourcerpersoner i skolen eller på læreruddannelsen
  • Specialpædagogik og skolefag/fagdidaktik (fx skriftsproglige vanskeligheder, matematikvanskeligheder)
  • Legende tilgange i undervisningen i specialpædagogisk belysning
  • Normalitet, normalisering og normkritik i skole og læreruddannelse

 Vigtige datoer

15.4.2025     Seneste frist for indsendelse af abstracts til LUP. NB! Abstract skal ikke uploades, men sendes direkte på mail til  bbu@pha.dk og trsa@ucsyd.dk

1.5.2025     Redaktionelle tilbagemeldinger på abstracts.

1.10.2025    Indsendelse af artikel.

1.2.2026     Forventet publicering.

 

Abstract skal indeholde:

Titel, forfatter(e), 3-5 emneord, problemstilling, forskningsspørgsmål, metodiske overvejelser, (forventede) fund og konklusioner (maks. 1500 tegn alt inklusive).

 

Redaktører for temanummeret:

Bettina Buch: bbu@pha.dk 

Thomas R.S. Albrechtsen: trsa@ucsyd.dk