Hvad ville Jesus spise? Bibelreception i kogebøger

Forfattere

  • Anne Katrine de Hemmer Gudme

DOI:

https://doi.org/10.7146/rt.v0i68.109106

Nøgleord:

Food; Cookbooks; Reception of the Bible; Rewritten Bible; Ethics of Eating; Hebrew Bible

Resumé

ENGLISH ABSTRACT: This article examines the reception of the Bible in Bible cookbooks. Bible cookbooks can be divided into two groups: 1) Bible cookbooks that use recipes and food as a medium to disseminate Bible texts and ‘Bibelkunde’, and 2) Bible cookbooks that use the Bible as an authoritative guide when it comes to deciding what and how to eat. In the article, I give examples of both types of Bible cookbooks and I give a brief introduction to the biblical texts that have attracted the most attention among Bible cookbook authors. The analysis focuses on how the Bible cookbook authors use and interpret the Biblical text and considers the relationship between Bible cookbooks and rewritten Bible.

DANSK RESUME: Denne artikel undersøger bibelreception i kogebogslitteraturen, nærmere bestemt i bibelkogebøger. Der findes overordnet set to slags bibelkogebøger: (1) ‘den formidlende bibelkogebog’, hvis primære interesse det er at populærformidle bibeltekster og bibelhistorier, og (2) ‘den etiske bibelkogebog’, der anser Bibelen for at kunne bruges som vejledning til, hvad og hvordan man bør spise. I artiklen vil jeg give eksempler på de to typer af bibelkogebøger, formidlingskogebogen og den etiske kogebog, samt en kort introduktion til de bibelske tekster, der har tiltrukket sig mest opmærksomhed indenfor bibelkogebogsgenren. Analysen af bibelkogebøgerne fokuserer på forfatternes bibelbrug og på bibelkogebogens slægtskab med genren bibelske genskrivninger.

 

Downloads

Publiceret

2018-09-14

Citation/Eksport

Gudme, A. K. de H. (2018). Hvad ville Jesus spise? Bibelreception i kogebøger. Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, (68), 51–63. https://doi.org/10.7146/rt.v0i68.109106