Nordiske narrativer: Favntag med den fortællende journalistik

2022-08-11

Temanummerets gæsteredaktører:

Steffen Moestrup, docent, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), sdm@dmjx.dk

Rasmus Rønlev, lektor, Syddansk Universitet (SDU), roenlev@journalism.sdu.dk

 

Fortællende journalistik har for alvor vundet momentum i Norden i de senere år. Digitalt fødte medier som danske Zetland dyrker fremdeles fortællende former, men også traditionelle printmedier som Verdens Gang i Norge og Kristeligt Dagblad i Danmark har opdaget fortællingens kraft og vundet internationale priser for deres fortællinger. Public service-medier som danske DR, islandske RÚV og svenske SVT leger især med udtryk og formsprog i fortællende web docs, og den fortællende journalistik trives også på nye printmedier, hvor vi har set en stribe publikationer blive søsat, fx Atlas i Danmark (2010), Magasinet Plot i Norge (2011) og Filter i Sverige (2008). Men hvordan ser det ud med forskningen i den fortællende journalistik?

Internationalt har fortællende journalistik i de senere år opnået nogen forskningsmæssig opmærksomhed, ikke mindst efter at tidsskriftet Literary Journalism Studies siden 2009 har været arena for studier af formen (jf. van Krieken, 2021), og tidsskriftets udgiver, International Association for Literary Journalism Studies, sideløbende har arrangeret konferencer, udgivet nyhedsbreve m.m. I nordisk sammenhæng har især udøvere af genren reflekteret over dens særlige kendetegn og kvaliteter, fx på den årlige, stadigt voksende konference Fortellingens Kraft i Bergen og i et antal antologier med præskriptive tekster, interviews med praktikere og eksempler på fortællende journalistik (Kinch-Jensen, 2001; Sønnichsen og Kramer, 2002; Dalviken, 2005; Hvid, 2007; Skjold, 2015; Vaaben, 2019). Fortællende journalistik har imidlertid endnu til gode at være genstand for sammenhængende forskning på tværs af lande og institutioner i Norden, hvorfor vi med dette temanummer tager initiativ til netop et sådant samarbejde.

Det fælles afsæt for temanummerets bidrag er genstandsfeltet: fortællende journalistik i Norden før, nu og i fremtiden, om end gerne med inddragelse af og perspektiveringer til international praksis og forskning. Med betegnelsen ‘fortællende journalistik’ henviser vi bredt til journalistik, der gør brug af fortællende træk som plot, karakterer, scener og dialog til at formidle journalistiske historier (og lader således betegnelsen favne andre betegnelser som ‘new journalism’, ‘litterær journalistik’ og ‘narrativ journalistik’, jf. Jørgensen, 2007). Med afgrænsningen til fortællende journalistik i Norden ser vi – grundet de nordiske landes mange fællestræk, fx hvad angår historie, mediesystem og sprog – et særligt potentiale for, at temanummerets bidrag kan være i dialog med hinanden og på den måde fremme en mere forenet nordisk forskningsindsats i fremtiden.

Som det fremgår af ovenstående, ønsker vi at søsætte et bredt favnende temanummer, der behandler fortællende journalistik fra et rigt udvalg af afsæt og tilgange. Vi inviterer derfor bidrag med studier af fx:

  • nordiske eksempler på fortællende journalistik, aktuelle såvel som historiske

  • aktører/feltet, fx baseret på interviews med udøvere af fortællende journalistik

  • teoretiske aspekter af fortællende journalistik

  • den fortællende journalistiks historie i Norden

  • den fortællende journalistiks særlige æstetiske, identitetsmæssige og politiske potentiale(r), fx i forhold til andre journalistiske genrer, bestemte emner, særlige situationer

  • fortællerens rolle(r) i fortællende journalistik, fx i analyser af eksemplariske tekster

  • læserens/brugerens rolle(r) i fortællende journalistik, fx i interaktive fortællinger

  • modtagernes forbrug af fortællende journalistik, fx relativt til deres øvrige nyheds- og medieforbrug

  • platformens rolle(r) i fortællende journalistik og nye journalistiske former med fortællende træk, fx news games, TikTok-journalistik, Insta-stories og tegnet journalistik

  • kritiske oplæg til diskussion af den fortællende journalistiks karakteristika og fremtrædelsesformer.

Det er vores håb og ønske, at vi med dette temanummer kan være med til at berige den nordiske forskningsdialog, når det gælder fortællende journalistik. Vi tillader bidrag på dansk, svensk og norsk, men også engelske bidrag er velkomne. Vi udvælger i første omgang artikler til temanummeret ud fra indsendte abstracts. Send et abstract på 400-500 ord om den artikel, du gerne vil bidrage med, herunder dens problemstilling, bidrag samt teori, metode og evt. case til Steffen Moestrup (sdm@dmjx.dk).

Frist for at sende abstracts er d. 1. oktober 2022. Bliver din artikel udvalgt til temanummeret, er fristen for at fremsende et artikelmanuskript klar til fagfællebedømmelse d. 1. februar 2023. Vi påtænker, at temanummeret publiceres i efteråret 2023.

Journalistica er et nordisk Open Access-tidsskrift, der udgiver akademiske artikler om journalistikforskning forstået som et tværfagligt felt. Du kan læse mere om Journalistica og indsendelsesprocessen her: https://tidsskrift.dk/journalistica/about/submissions

 

Anvendt litteratur
Dalviken, L. (2005). Fortællende journalistik i Norden. Århus: Ajour.
Hvid, M. (2007). Fascinerende fortælling – Den journalistiske feature. Århus: Update.
Jørgensen, John Chr. (2007). Journalistik med stil. Fra klassiske nyheder til fort lling. Århus: Ajour.
Kinch-Jensen, A. (2001). Forankring fryder. Journalistisk fortælleteknik. Århus: Ajour.
Skjold, S. B. (2015). Den journalistiske fortælling. Frederiksberg: Dansklærerforeningen.
Sønnichsen, O., & Kramer, M. (2002). Virkelighedens fortællere. Ny amerikansk journalistik. Århus: Ajour.
Van Krieken, K., & Sanders, J. (2021). What is narrative journalism? A systematic review and an empirical agenda. Journalism, 22(6), 1393–1412.
Vaaben, L. (2019). Fortællingernes tid. Styrken i fortællende journalistik. København: Informations forlag.