Rutinerede praksisser og magiske artefakter. Forandringer af livsstil i hverdagen

Forfattere

  • Maja Schøler

DOI:

https://doi.org/10.7146/ks.v8i2.102932

Nøgleord:

Sundhedsfremme, livsstilsforandringer, mænd, materialitet, fetish, selvteknologier

Resumé

I denne artikel undersøger jeg en gruppe overvægtige mænds erfaringer med at ændre ureflekterede og rutinerede praksisser i hverdagen. Jeg fokuserer på de råd og artefakter, som mændene bliver introduceret for på et kommunalt livsstilskursus, og som de efterfølgende anvender i deres forsøg på at ændre rutiner. Udgangspunktet for analysen er en tilgang, hvor artefakterne ses som betydningsfulde i sig selv. Ved hjælp af begreberne selvteknologi, fetich og magi diskuterer jeg, hvordan artefakterne bliver betydningsfulde i deltagernes forandringsprocesser, fordi de både hjælper deltagerne til at blive opmærksomme på deres usunde rutiner og fungerer som mediatorer mellem idealet om en sundere levemåde og individuelle erfaringer og råderum. Jeg viser, hvordan artefakterne er med til at øge deltagernes opmærksomhed på deres usunde rutiner, som er hensigten med introduktionen af artefakterne på livsstilskurset, men også hvordan artefakterne transformerer abstraktioner om en sundere livsstil til konkrete handlinger. De medvirker til, at de ureflekterede rutiner bliver til kendte og reflekterede hverdagspraksisser.

Forfatterbiografi

Maja Schøler

Maja Schøler er cand. mag. i antropologi og europastudier (AU) og Ph.d. fra Center for Sund Aldring og afdelingen for etnologi, Københavns Universitet. Hendes forskning er koncentreret omkring sundhedsvæsenet, aldring, hverdagspraksis, livsstilsforandringer samt mænd og sundhed.

Downloads

Publiceret

2017-12-20

Citation/Eksport

Schøler, M. (2017). Rutinerede praksisser og magiske artefakter. Forandringer af livsstil i hverdagen. Kulturstudier, 8(2), 109–143. https://doi.org/10.7146/ks.v8i2.102932