Årg. 3 Nr. 5 (2006): Somatisering?
Originalartikler

Lægens usikkerhed i relation til behandling af Medicinsk Uforklarede Symptomer

Publiceret 2005-08-22

Citation/Eksport

Rosendal, M. (2005). Lægens usikkerhed i relation til behandling af Medicinsk Uforklarede Symptomer. Tidsskrift for Forskning I Sygdom Og Samfund, 3(5). https://doi.org/10.7146/tfss.v3i5.499

Resumé

Artiklen bygger på en gennemgang af litteratur om lægers usikkerhed i kliniske situationer i relation til aktuel viden om Medicinsk Uforklarede Symptomer. Kliniske vurderinger og beslutningsprocesser er uløseligt forbundet med usikkerhed, som kan opstå med baggrund i såvel begrænset viden som relationelle og konceptuelle forhold. Nogle læger håndterer deres usikkerhed ved at undertrykke den og de negative følelser, den udløser og ved at øge fokus på de sikre forhold, hvilket i praksis betyder de biome dicinske sygdomsaspekter. I relation til patienter med legemlige symptomer uden organisk grundlag fører denne tilgang til unødige udredninger og behandlingstiltag, af og til med iatrogene skader og sygeliggørelse til følge. Kvalitative undersøgelser peger på, at årsagerne til det overdrevne biomedicinske fokus kan søges i lægens problemtilgang og håndtering af usikkerheder.

Vores viden om Medicinsk Uforklarede Symptomer er stigende, og der findes i dag relevante behandlingsmuligheder, som kort gennemgås i artiklen. Patienter med Medicinsk Uforklarede Symptomer bør tilbydes den samme professionelle udredning og behandling som andre patienter i sundhedsvæsenet, hvilket ikke sker i dag, og der er et stort behov for at forbedre sundhedsvæsenets tilgang til patientgruppen.