Årg. 12 Nr. 23 (2015): Placebo
Essays

Kan vi kalde det noget andet?

Publiceret 2016-01-14

Citation/Eksport

Barfod, T. S. (2016). Kan vi kalde det noget andet?. Tidsskrift for Forskning I Sygdom Og Samfund, 12(23). https://doi.org/10.7146/tfss.v12i23.22894

Resumé

Det er nu tyve år siden, jeg startede med at interessere mig for placebobegrebet og placeboeffekten. Siden har jeg primært arbejdet som hospitalslæge, og i årenes løb er betydningen af de aspekter af det lægelige arbejde, som placebobegrebet dækker over, vokset og vokset for mig. Samtidigt har placebobegrebet fået mindre og mindre relevans. Jeg tror, at overvejelser om placebo kan skærpe vores opmærksomhed på flere væsentlige ting, der er afgørende for patienternes lidelse og behandling. Men jeg tror også, at læger af naturlige grunde ofte er tilbageholdende med at opfatte det som placebo.
• Patientens attitude og tolkning af smerte, sygdom og prognose er afgørende for graden af lidelse og bør tages alvorligt af behandleren. Placebobegrebet kan være uheldigt i denne forbindelse, da det antyder, at patienten primært vil have gavn af optimistiske forestillinger om prognosen.
• At behandleren nærer omsorg for patienten er afgørende for patientens udbytte af konsultationen. Placebobegrebet kan være distraherende for behandleren, da det alene fokuserer på patientens oplevelse af omsorg, og ikke på behandlerens reelle mobilisering af omsorg.
• Patienten har behov for tillid til, at den bedst mulige behandling bliver institueret. Placebobegrebet antyder, at patienten primært har behov for at tro på behandlingen, hvad der kan stille sig i vejen for en balanceret information.
Placebobegrebet dækker således efter min mening over nogle underprioriterede og ekstremt væsentlige forhold i behandlingssituationen. Betegnelsen ”placebo” stiller sig imidlertid i nogen grad i vejen for, at disse forhold optimeres.