Hvorfor falder studerende fra? En opsummering af EVA’s analyser af frafald på de videregående uddannelser

Forfattere

  • Bjarke T. Hartkopf
  • Andreas Pihl Kjærsgård
  • Camilla Thorgaard

DOI:

https://doi.org/10.7146/samfundsokonomen.v2022i3.133982

Nøgleord:

frafald, videregående uddannelser

Resumé

Frafald er et stædigt problem, som optager mange i uddannelsessektoren. Og med god grund. Omkring hver tredje studerende, der optages på en videregående uddannelse, ender med at falde fra, og frafald er forbundet med betydelige omkostninger for de studerende, som beslutter sig for at afbryde uddannelsen, for uddannelsesinstitutionerne og for samfundet.

Det er næppe hverken ønskeligt eller muligt at nedbringe frafaldet til nul. Uanset hvor god vejledning og information de unge får, vil nogle unge opleve at have truffet det forkerte studievalg, og i disse tilfælde vil det være i alles interesse, at uddannelsesforløbene afbrydes. Derudover er en stor del af frafaldet i realiteten studieskift: Kun en ud af otte (12 %) af de optagne falder fra uden at starte på en anden videregående uddannelse efterfølgende (EVA, 2021a). Det har naturligvis stor betydning for de samlede omkostninger forbundet med frafald, som i et lidt længere perspektiv i høj grad hænger sammen med de unges karriere på arbejdsmarkedet. Her har en tidligere analyse foretaget af EVA vist, at unge, der ikke færdiggør en videregående uddannelse, har markant højere risiko for at modtage offentlig forsørgelse sammenlignet med unge, som gennemfører. Det gælder i øvrigt også for udsatte unge (EVA, 2019f ).

Alligevel giver det god mening at bestræbe sig på at nedbringe frafaldet, og her er der meget, man kan interessere sig for. Fx er det oplagt, at de studerendes studievalg og optagelsesprocessen har betydning. Det er også oplagt at forhold på uddannelsen som fremmer engagement, motivation og læringsudbytte har betydning for de studerendes frafaldssandsynlighed. Endelig er der en række aspekter ved fx de studerendes baggrund, som uddannelsen ikke umiddelbart kan påvirke, men hvor det alligevel kan være værdifuldt at kende til de forhold og karakteristika, der hænger sammen med en højere frafaldsrisiko.

På EVA har vi siden 2016 gennemført en række undersøgelser med henblik på at kunne belyse faktorer, der hænger sammen med frafald på de videregående uddannelser. Vi vil i denne artikel kort introducere EVA’s tilgang til feltet og dernæst opsummere resultaterne fra de analyser af frafald, som EVA har gennemført gennem de senere år.1

Forfatterbiografier

Bjarke T. Hartkopf

f. områdechef, afdelingen for videregående uddannelse, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA)

Andreas Pihl Kjærsgård

Seniorkonsulent, afdelingen for videregående uddannelse, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA)

Camilla Thorgaard

Områdechef (på orlov), Danmarks Evalueringsinstitut (EVA)

Downloads

Publiceret

2022-09-12

Citation/Eksport

Hartkopf, B. T., Kjærsgård, A. P. og Thorgaard, C. (2022) “Hvorfor falder studerende fra? En opsummering af EVA’s analyser af frafald på de videregående uddannelser”, Samfundsøkonomen, 2022(3), s. 61–73. doi: 10.7146/samfundsokonomen.v2022i3.133982.