Social Eksklusion
et sociologisk blik
DOI:
https://doi.org/10.7146/nu.v49i1.143584Nøgleord:
Eksklusion, fattigdom, marginalisering, deltagelseResumé
Denne artikel er struktureret således, at den først tager livtag med selve begrebet social eksklusion og inddrager både de objektive og subjektive forhold. Forståelsen af social eks- klusion har betydning for socialpædagogik og socialt arbejde med børn, unge og ældre, der enten er på kanten eller på vej. For de profes- sionelle er det vigtigt og nødvendigt at have viden om, hvad social eksklusion kan forstås som, dens mange former og multidimensionale karakter. På den baggrund kan professionerne sammen med forskningen udvikle en “pro- blembevidsthed” om hvilke indsatser, der gør en forskel.
Artiklen indledes med en skitse af fem grundtendenser i det nutidige samfund med relevans for social eksklusion. Pointen er, at skiftet fra klassisk velfærdsstat til privatise- ring og markedsgørelse fører til et nyt syn på eksklusion. Derefter følger en indkredsning af begrebet social eksklusion, som munder ud i en arbejdsdefinition. På vej til afgræsningen af begrebet trækkes på nogle af de væsentlige teo- retiske bidrag, som gennemgående peger på, at eksklusion er et forhold mellem individ og samfund. Denne relationelle forståelse benyt- tes til at udrede begrebets historie og udvikling. Herunder belyses, at både politikere og forske- re anvender skiftende forståelser afhængigt af
formål. Efter at have afrundet den konceptuelle indkredsning præsenteres tre temaer om eks- klusion, nemlig (1) uddannelse, (2) fattigdom og arbejdsløshed og (3) diskriminering. Til sidst opsamles artiklens hovedpointer i kon- klusionen.