Uoverensstemmende overensstemmelse

En narrativ fortolkning af epistemologiske og fagdidaktiske forståelser af teknologiforståelse som fag

Forfattere

DOI:

https://doi.org/10.7146/lt.v6i10.125225

Resumé

Teknologiforståelse i folkeskolen har delvist bestået af faglige udvik-leres udarbejdelse af faglige prototyper. Der har i forsøget ikke været undersøgt, hvilke epistemologiske og fagdidaktiske perspektiver disse prototypers forløbsbeskrivelser repræsenterer, hvorfor dette vil være artiklens afsæt. Artiklens undersøgelsesspørgsmål er: Hvilke epistemologiske og fagdidaktiske forståelser kan identificeres i udvalgte forløbsbeskrivelser rettet mod teknologiforståelsesfaglighed som selvstændig faglighed, og hvordan kommer disse til udtryk? Metodisk udvælges narrativer fra ind- til udskoling på bag-grund af en strukturel analyse. Den narrative fortolkning tager afsæt i Ricoeurs kritisk-hermeneutiske fortolkningsramme og består af en konfiguration (mimesis 2) af de udvalgte præfigurerede (mimesis 1) narrativer. Tekststykker og plots identificeres og fortolkes med udgangspunkt undersøgelsesspørgsmålet. Fortolkningerne henter forklaringselementer fra styredokumenter og fokusgruppeinterviews med tekstforfattere af forløbsbeskrivelser sammenholdt med ele-menter fra den præsenterede teoretiske ramme. På baggrund af den konfigurative fortolkning diskuteres resultaternes skolefagsdidaktiske implikationer.

Forfatterbiografi

Susanne Dau, UCN

Programleder og Docent for forskningsprogrammet Professionsudvikling og Uddannelsesforskning, Forskningsafdelingen UCN, ph.d, MLP, RN.

Downloads

Publiceret

2021-12-16

Citation/Eksport

Dau, S., Hachmann, R., & Sehested, M. von. (2021). Uoverensstemmende overensstemmelse: En narrativ fortolkning af epistemologiske og fagdidaktiske forståelser af teknologiforståelse som fag. Learning Tech, 6(10), 144–168. https://doi.org/10.7146/lt.v6i10.125225