Læremidler og læremiddelbrug i L1 i Danmark

Læreres ibrugtagning, didaktisering og redidaktisering af didaktiske, semantiske og funktionelle læremidler i danskundervisningen

Forfattere

  • Stig Toke Gissel
  • Dorthe Carlsen UC Syd og Læremiddel.dk
  • Bettina Buch PH Absalon og Læremiddel.dk
  • Lene Illum Skov UC Syd

DOI:

https://doi.org/10.7146/lt.v6i9.124762

Resumé

Denne artikel undersøger, hvilke læremidler der anvendes i L1-under-visningen i danske 7. klasser, og hvordan læremidlerne bruges i undervisningen. Studiet fokuserer både på didaktiske, semantiske og funktionelle læremidler, hvordan brugen af læremidlerne ramme-sættes af læreren samt forholdet mellem det intenderede design i de didaktiske læremidler og den aktualiserede undervisning. Artiklens fokus er særligt på, hvordan læreren aktualiserer eller redesigner det intenderede didaktiske design i læremidlerne. Datagrundlaget for undersøgelsen er 25 videoobserverede lektioners danskundervisning fordelt på otte skoler. Et centralt fund er, at de anvendte didaktiske læremidler spænder fra højt didaktiserede læremidler til meget lavt didaktiserede arbejdsark. Lærernes brug af de højt de højt didakti-serede læremidler må typisk karakteriseres som ibrugtagning sna-rere end redidaktisering, og lærerne didaktiserer sjældent de lavt didaktiserede didaktiske læremidler. Et andet væsentligt fund er, at digitale funktionelle læremidler er på spil i alle cases, men som en selvfølgelighed, der ikke gøres til genstand for rammesætning eller vejledning fra lærerens side.

Downloads

Publiceret

2021-10-27 — Opdateret d. 2021-10-28

Versioner

Citation/Eksport

Gissel, S. T., Carlsen, D., Buch, B., & Skov, L. I. (2021). Læremidler og læremiddelbrug i L1 i Danmark: Læreres ibrugtagning, didaktisering og redidaktisering af didaktiske, semantiske og funktionelle læremidler i danskundervisningen. Learning Tech, 6(9), 80–119. https://doi.org/10.7146/lt.v6i9.124762 (Original work published 27. oktober 2021)