Erhvervshistorisk Årbog 2024, 1-2
Årbogen indledes med en artikel om tiden i Vejen i Sydjylland fra 1862 til 1874, hvor stationen kom til. Ved grundige arkivstudier påviser stud.mag. Morten Aaboe Schelde, at Vejen allerede forud stationens etablering havde en stor tiltrækningskraft på folk udefra, og dermed allerede i 1860’erne var i vækst som lokalt centrum. For første gang præsenteres det andragende, som lokale landmænd og håndværkere sendte til Indenrigsministeriet i 1871 for at forhindre den planlagte placering af stationen ved Andst Bro.
Museumschef Brian Wiborg sætter fokus på sparekassernes socialfilantropiske arbejde i årtierne omkring 1900, herunder de sparefremmende aktiviteter som skolesparemærker, øresparekasser m.m.
Årbogen rummer også to bidrag om emner, der ikke tidligere har været belyst. Cand.mag. Peter Due Yding giver et overblik over kommercielle kontrakter og deres udvikling i retning af mere og mere komplicerede dokumenter, og han analyserer årsagen bag. Professor emeritus, dr.merc. Jesper Strandskov, giver et solidt indblik i ledelseskonsulentbranchen, der i dag har et betydeligt omfang med milliardomsætning og omkring 25.000 ansatte. Artiklen diskuterer også branchens professionelle identitet og renommé.
Traditionen tro slutter vi i det teoretiske hjørne, hvor professor Finn Olesen diskuterer, om økonomer bør have etiske og moralske overvejelser med i deres arbejde.
Årbogen 2024 er et dobbeltnummer, da der ikke var stof nok til et sommernummer. Artikelforslag til 2025-årbogen bedes indsendt pr. mail til redaktøren senest 1. maj 2025, men gerne før. Skriv også gerne om idéer.
Under Arkiver i bjælken foroven kan man læse alle numrene tilbage til 2012. De trykte bind af Erhvervshistorisk Årbog fra 1949 til 2011 er scannet og findes online hos Danskernes Historie Online.
Vi ønsker alle god læselyst og glædelig jul og godt nytår.
Venlig hilsen Redaktionen
Læs mere om Erhvervshistorisk Årbog 2024, 1-2