Spise reprise. Historiebrug i Brd. Prices madprogrammer

Forfattere

  • Caroline Nyvang Dansk Folkemindesamling, Det Kongelige Bibliotek.
  • Jonathan Leer Århus Universitet.

DOI:

https://doi.org/10.7146/ks.v7i1.24058

Nøgleord:

nostalgi, historiebrug, madhistorie, mediemad, tv-køkkenet

Resumé

Fortiden spiller i disse år en central rolle i den danske madkultur. Med denne artikel argumenterer vi for, at denne tendens kan undersøges som et udtryk for banal historiebrug. Artiklen bruger tv-programmet Spise med Price som konkret eksempel i en analyse af, hvad det er i samtiden, der er med til at reaktualisere fortidige madlavningspraksisser. Formålet med artiklen er således dels at undersøge, hvad der er på spil, når gamle madlavningspraksisser vækkes til live, dels at udvide den eksisterende forskning i historiebrug med et madkulturelt perspektiv.

Forfatterbiografier

Caroline Nyvang, Dansk Folkemindesamling, Det Kongelige Bibliotek.

Caroline Nyvang er forsker ved Dansk Folkemindesamling på Det Kongelige Bibliotek. Hun blev i 2012 ph.d. med en afhandling om danske kogebøger og har skrevet flere artikler om madhistorie og -kultur. Caroline arbejder for tiden på et forskningsprojekt om sorgkultur på internettet. Projektet er støttet af Kulturministeriets forskningspulje.

Jonathan Leer, Århus Universitet.

Jonatan Leer er postdoc ved Århus Universitet (DPU)

under projektet Smag for Livet. Jonatan har skrevet ph.d. om maskulinitet i madprogrammer og udgiver i efteråret 2016 bogen Ma(d)skulinitet (Århus Universitetsforlag) og antologien Food and Media: Practices, Distinctions, Hete- rotopias (Routledge). Jonatans forskning omhandler også smagspædagogik, gastronationalisme og dansk børneko- gebogshistorie.

Downloads

Publiceret

2016-07-14

Citation/Eksport

Nyvang, C., & Leer, J. (2016). Spise reprise. Historiebrug i Brd. Prices madprogrammer. Kulturstudier, 7(1), 143–158. https://doi.org/10.7146/ks.v7i1.24058

Nummer

Sektion

Artikler