Antropocæne monstre og vidundere. Kartofler, samarbejdsformer og globale forbindelser i et dansk ruinlandskab

Forfattere

  • Frida Hastrup Københanvs Universitet.
  • Nathalia Brichet Århus Universitet og Københavns Universitet.

DOI:

https://doi.org/10.7146/ks.v7i1.24052

Nøgleord:

Danmark, antropocæn, ruinlandskab, industriprodukter, stivel- seskartoffel, brunkulsgravning

Resumé

Med afsæt i forarbejdningen af kartofler til avanceret kartoffelstivelse i et område af Jylland, der tidligere lagde grund til udvinding af brunkul, udforsker vi i denne artikel former for liv på en stærkt industrialiseret jord. Gennem en kulturanalyse i jordhøjde i et særligt menneskeskabt landskab viser vi, at jyske kartofler har alt muligt at gøre med vingummi, brunkulsudvinding, hjorte, asiatiske nudler, parmesanost og frembringelsen af nye forbindelser i verden. Ved at rette blikket mod sådanne forbindelser i et landskab gennemgribende formet af ressourceudvinding, diskuterer vi muligheder for forskellige arters sameksistens og retter blikket mod både monstrøse og vidunderlige effekter af industriel virksomhed. Begrebet antropocæn bruger vi til at undersøge det menneskeskabte brunkulslandskab som en mangetydig økologi sammensat af både planlagte og løbske elementer.

Forfatterbiografier

Frida Hastrup, Københanvs Universitet.

Frida Hastrup er lektor i etnologi ved Saxo-Instituttet, Kø- benhavns Universitet. Hun er leder af et forskningsprojekt om forarbejdning af naturressourcer med titlen Natural Goods? Processing Raw Materials in Global Times, støttet af Det Frie Forskningsråds Sapere Aude program.

Nathalia Brichet, Århus Universitet og Københavns Universitet.

Nathalia Brichet er postdoc ved forskningsprojekterne Aarhus University Research on the Anthropocene (AURA) ved Institut for Kultur og Samfund, Århus Universitet og Natural Goods? Processing Raw Materials in Global Times ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet.

Downloads

Publiceret

2016-07-14

Citation/Eksport

Hastrup, F., & Brichet, N. (2016). Antropocæne monstre og vidundere. Kartofler, samarbejdsformer og globale forbindelser i et dansk ruinlandskab. Kulturstudier, 7(1), 19–33. https://doi.org/10.7146/ks.v7i1.24052

Nummer

Sektion

Artikler