Museumsaktivisme

Forfattere

  • Christina Holst

DOI:

https://doi.org/10.7146/ks.v9i2.111705

Nøgleord:

Museumsaktivisme, museumsstudier, historiebrug, fortællinger, magt, identitet og socialhistorie i det 19., 20. og 21. århundrede

Resumé

Aktivisme er en praksis, hvor museerne bruger historie og deres magtfulde position i samfundet som etablerede videns- og kulturinstitutioner til at bidrage til løsningen af samfundsmæssige problemer. Men hvordan bør museerne bidrage til løsningen af samfundsproblemer som f.eks. social udsathed?
Det diskuterer jeg på skuldrene af museumsstudierne i aktivisme og en fortællingsanalyse af Danmarks Forsorgsmuseums brug af historie om socialt udsatte i udstillingen Skjulte Danmarkshistorier (2017). Danske museer bør ligesom Forsorgsmuseet bidrage til løsningen af samfundsmæssige problemer gennem repræsentation af underrepræsenterede, samskabende samarbejder med underrepræsenterede og deltagelse i den offentlige debat om problemerne. Endelig bør danske museer lære af Forsorgsmuseets videre potentialer for aktivisme gennem løsningsorienterede spørgsmål, som leder op til engagement i underrepræsenteredes aktioner.

Forfatterbiografi

Christina Holst

Adjunkt og cand.mag. i Historie og Dansk

Downloads

Publiceret

2018-12-21

Citation/Eksport

Holst, C. (2018). Museumsaktivisme. Kulturstudier, 9(2). https://doi.org/10.7146/ks.v9i2.111705

Nummer

Sektion

Artikler