Hvordan forstår læsere det, vi skriver? … forstår vi selv, hvad vi skriver?

Forfattere

  • Søren Hegstrup Lic. Phil. Seniorforsker ved Center for Socialt Entreprenørskab RUC

Resumé

Håndværksfag, professionsfag og videnskabsfag har hver deres sprog hvor de beskriver fagenes genstande, metoder og erkendelse. Den sproglige fordring til fagene er foruden at bekræfte fagligheden over for fagfolk også at formidle de faglige indsigter i et alment dagligsprog for lægmand.

I velfærdsfagene, der forvalter interesser for mennesker, der ikke magter deres praktiske liv, antager sproget former, som ikke entydigt henviser til en specifik faglighed. Fagene virker på kryds og tværs i en praksis, hvor den enkeltes sociale, fysiske og psykiske formåen er reduceret og en differentieret faglig forståelse for at være behjælpelig kan derfor sætte sproget på prøve. Enkelt kan man sige, at velfærdssproget indeholder ord og begreber fra plejefag, omsorgsfag, behandlerfag, terapifag, socialfag m.v. Den sproglige mangfoldighed kan skabe forvirring og usikkerhed og ønsket om præcisering melder sig.

Downloads

Publiceret

2023-05-10

Citation/Eksport

Hegstrup, S. (2023). Hvordan forstår læsere det, vi skriver? … forstår vi selv, hvad vi skriver?. Sundhedsprofessionelle Studier, 7(1). Hentet fra https://tidsskrift.dk/Sundhedsprofessionnelle_studier/article/view/137287