Der gaar som en Brusen igennem vort Land….
Sanghæfterne og sangens rolle i afstemnings- og genforeningstiden i Sønderjylland
DOI:
https://doi.org/10.7146/soenderjydskeaarboeger.v133i1.142699Abstract
Årene 1919-1920 var en hektisk tid i Sønderjylland præget af store politiske beslutninger og historiske begivenheder, der spillede ind på alle sønderjyders liv. Verdenskrigen kastede stadig skygger, men afstemning og genforening bragte samtidig masser af glæde og fester, hvor fællessang var en central del af aktiviteterne. Artiklen beskæftiger sig med de sanghæfter, som er bevaret, både fra de store fester i landsdelen og fra de lokale fester ude omkring i forsamlingshusene og andre steder, hvor festerne foregik. Desuden belyses sangens rolle i afstemnings- og genforeningstiden. Til sidst i artiklen omtales nogle af de erindringer, der kendes om sangen i perioden.
References
Adriansen, Inge: Nationale symboler i Det Danske Rige 1830-2000, I-II. København 2003.
Inge Adriansen: ”Brug af sange i nationsopbygningen”. I Isaksen, Stine (red.): Fællessang og fællesskab – en antologi. Videncenter for Sang – Sangens Hus. 2018.
Kirsten Sass Bak: ”Fællessang og danskhed”. I Koudal, Jens Henrik (udg.): Musik og danskhed. Fem faglige bidrag til debatten om nationalitet. København 2005.
Clausen, Karl: Dansk Folkesang gennem 150 år. Genoptryk, København 1975.
Clausen, Karl: Den blå Sangbog i hundredåret for dens fremkomst. 1967.
Elsemarie Dam-Jensen: ””Det farligste agitationsmiddel, danskerne ejer” – Sangbogshistorie i Sønderjylland fra Den blaa Sangbog til i dag”. I Stine Isaksen (red.): Fællessang og fællesskab – en antologi. Videncenter for Sang – Sangens Hus. 2018.
Elsemarie Dam-Jensen: ”Grundfortællingen om sange og sangtradition i Sønderjylland”. Downloades fra https://videncenterforsang.dk/tema/sangengenforener-2020.
Elsemarie Dam-Jensen: ”Kongernes konge – om sangen og Genforeningen”. I Genforeningen 100 år 1920-2020. Udg. Museum Sønderjylland 2020.
Isaksen, Stine og Peter Frost (red.): Hjertesproget. 16 forsknings- og praksisbaserede studier af sangens egenskaber, vilkår og virkning. Videncenter for Sang – Sangens Hus. 2016.
Iversen, Anni: ”Så kom afstemningsdagen”, Sønderjysk Månedsskrift 1995, nr. 1/2 s. 10.
Kristensen, Mariann og Lisette Juhl Hansen: ””Afstemningsdagen vil give et tydeligt bevis for, at vi er danske”. Tableauet som national udtryksform i afstemningstidens Sønderjylland”. I Fransen, Peter, Jørgen Mikkelsen og Leif Hansen Nielsen (red.): Over grænser. Festskrift til Hans Schultz Hansen. 2020.
Larsen, Viggo: ”En dansk soldats dagbog fra 1920”, Sønderjysk Månedsskrift 1995, nr. 4 s. 84-85.
Lausten, Martin Schwarz: Den kirkelige genforening i 1920 og grænselandspræsten Martin Schwarz. 2020.
Ludvigsen, Robert (udg.): En Konges Ridt – Genforenings-Festlighederne 9. – 15. Juli 1920 i Skrift og Tale. 1920.
Malling, Anders: Dansk Salmehistorie bd. 8. København 1978.
Smidt, Peder H.: Hverdag og fest. Vestslesvigske minder. Historisk Samfund for Sønderjylland, 1964.
Svendsen, Nicolai og Svend Thorsen (udg.): Tiende Februar. Livsbilleder fra Sønderjylland i Genforeningsaaret 1920. København, 1939.
Sørensen, H.E.: Alle de skjalde. Litteraturen i Sønderjylland og Sønderjylland i litteraturen. Historisk Samfund for Sønderjylland, 2015.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Forfatteren/forfatterne og Sønderjyske Årbøger har ophavsretten til de artikler og anmeldelser der bringes i tidsskriftet.
Artikler i Sønderjyske Årbøger må citeres, downloades og videresendes til ikke-kommerciel brug, under forudsætning af normal akademisk reference til forfatter(e) samt tidsskrift, årgang, nummer og sider. Artiklerne må kun genudgives med eksplicit tilladelse fra forfatter(e) og Sønderjyske Årbøger.