Den klimavenlige by? I krydsfeltet mellem professionelle indsatser, borgerønsker og politiske rammer

Forfattere

  • Marie Leth Meilvang
  • Anders Blok

DOI:

https://doi.org/10.7146/samfundsokonomen.v2019i4.140637

Resumé

Verdens storbyer har påkaldt sig stigende opmærksomhed som centre for lokal og global klimahandling og -politik over de seneste 15-20 år, og danske byer som København og Aarhus fremhæves gerne på den internationale scene for deres reduktionsresultater og fremadrettede klimaambitioner. Det sker på baggrund af en erkendelse af, at byerne som knudepunkter for industriøkonomisk vækst og højforbrugslivsstile står for godt 70 % af de globale drivhusgasudslip og derfor bærer et særligt ansvar for klimaproblemet. I denne artikel kaster vi lys over det forhold, at byerne qua deres sårbarhed over for klimarelaterede oversvømmelser og varmeøer, deres nærhed til borgerne og deres råderet over centrale infrastrukturer i energi, bolig og transport kan siges at stå med særlige muligheder for at drive en accelereret grøn omstilling. Med afsæt i egen forskning omkring klimatilpasningstiltag i København viser vi, at indsatser i retning af den klimavenlige og bæredygtige by er præget af en række dilemmaer, spændinger og kompromisser på tværs af samfundsinteresser og værdihensyn. Vores grundpointe er her, at sådanne dilemmaer og spændinger i høj grad medieres af en række by-professionelle grupper, og herunder særligt ingeniører, arkitekter og planlæggere, som spiller afgørende roller i udformningen
og implementeringen af byers klimaindsatser. Det sker som forsøg på at forene hensyn, der hidrører fra henholdsvis en teknisk viden om mulige løsninger, borgernes ønsker og behov i byudviklingen og de juridiske, økonomiske og politiske rammer, som tiltagene foregår indenfor.

Forfatterbiografier

Marie Leth Meilvang

MARIE LETH MEILVANG
Phd-studerende, Sociologisk Institut, Københavns Universitet

Anders Blok

ANDERS BLOK
Lektor, Sociologisk Institut, Københavns Universitet

Downloads

Publiceret

2019-09-13

Citation/Eksport

Meilvang , M. L. og Blok, A. (2019) “Den klimavenlige by? I krydsfeltet mellem professionelle indsatser, borgerønsker og politiske rammer”, Samfundsøkonomen, 2019(4), s. 78–87. doi: 10.7146/samfundsokonomen.v2019i4.140637.

Mest læste artikler af samme forfatter(e)