Digitalisering i det danske sundhedsvæsen

Forfattere

  • Iben Mundbjerg Gjødsbø
  • Henriette Langstrup
  • Klaus Høyer
  • Lars Kayser
  • Karsten Vrangbæk

DOI:

https://doi.org/10.7146/samfundsokonomen.v2021i1.125542

Nøgleord:

digitalisering, sundhedssektoren

Resumé

Danmark fremhæves ofte som et af de mest digitaliserede lande i verden og som et foregangsland, når det kommer til it-systemer og digitale kommunikationsløsninger, der forbinder sundhedsvæsenets forskellige sektorer samt borger og stat (Kierkegaard, 2013; United Nations, 2020). Mange aktører har gennem årene set forskellige muligheder i digitalisering og brugt digitalt baserede løsninger til at adressere meget forskellige problemer, herunder koordination, tilgængelighed af information for behandlere, forebyggelse, kvalitetssikring, effektivisering, patientinddragelse, nye afregningsformer samt dokumentation af kliniske mål (Sundheds- og Ældreministeriet et al., 2018; Sundhedsministeriet, 2012). Senest har vi med lynimplementering af videokonsultationer set digitalisering som et middel til at opretholde eksisterende services virtuelt under COVID-19-pandemien. Digitalisering kan således være mange ting og tjene mange formål.

I denne artikel vil vi beskrive de væsentligste digitaliseringsinitiativer, der er blevet ført ud i livet i det danske sundhedsvæsen og af hvilke aktører. Beskrivelsen er på ingen måde udtømmende, men tegner et billede af den omfattende indflydelse, digitaliseringen har fået på vores sundhedssektor. På den baggrund diskuterer vi derefter, hvordan selve digitaliseringen afføder nye udfordringer for de involverede aktører.

Forfatterbiografier

Iben Mundbjerg Gjødsbø

Adjunkt

Henriette Langstrup

Lektor

Klaus Høyer

Professor

Lars Kayser

Lektor

Karsten Vrangbæk

Professor

Downloads

Publiceret

2021-03-25

Citation/Eksport

Gjødsbø, I. M., Langstrup, H., Høyer, K., Kayser, L. og Vrangbæk, K. (2021) “Digitalisering i det danske sundhedsvæsen”, Samfundsøkonomen, 2021(1), s. 26–38. doi: 10.7146/samfundsokonomen.v2021i1.125542.