En selvfølgelig succes
– en kritisk udforskning af patientuddannelsers subjektiveringspraksis
DOI:
https://doi.org/10.7146/nu.v47i1.141621Nøgleord:
Patientuddannelse, subjektivering, daglig livsførelse, styringsteknologier, normalisering, neoliberalisme, kommunal sundhedsfremmeResumé
Patientuddannelser bliver et stadig mere udbredt fænomen inden for sundhedssektorens virke, hvor patienter i stigende grad positioneres som (professionaliserede) samarbejdspartnere i et behandlingsforløb. Denne artikel tager konkret udgangspunkt i patientuddannelsen “LÆR AT TACKLE angst og depression”; et kursus, der rummer en bred vifte af anbefalinger til, hvordan man optimalt set håndterer sin tilværelse med angst og depression og bygger på en peer-to-peer tankegang. Med afsæt i kritisk psykologi, governmentality teori samt poststrukturalistiske begreber undersøges det, hvorledes kurset søger at forme deltagernes livsførelse og selvforståelse på måder, der er i overensstemmelse med kursets evidensbase- rede forskrifter.
Artiklen er således en kritisk kommentar til den manglende refleksion over de betingelser for subjektiveringsprocesser, som naturaliseres i kursusrummet, hvor en individualisering af menneskelige problemstillinger og en tilpasningstankegang til et koncept sætter sig igennem – og hvor der gives klare dessiner for hvem og hvordan man bør være, hvis man vil ses som en, der succesfuldt tager ansvar for sin egen lidelse. Kursusrummet er således et særligt rum for forhandling; af positioner, selvforståelser og normalitet.