Misundelse, skam og uskyld

Postpsykologiske tanker om subjektivering, selvledelse og nye motivationsteknologier

Forfattere

  • Dorthe Staunæs

DOI:

https://doi.org/10.7146/nu.v46i1.141590

Nøgleord:

Affect, ledelse, motivation, misundelse, uddannelse

Resumé

Denne artikel er en redigeret version af min professor-tiltrædelsesforelæsning den. 15. september 2017 ved Aarhus Universitet, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddan- nelse (DPU). I artiklen præsenterer jeg en art metodologisk program for postpsykologisk forskning i subjektiveringseffekterne af aktuelle selvledelses- og motivationsteknologier. I artiklen bruger jeg misundelse som eksempel, men det er en mere grundlæggende analytisk ambition, der driver teksten. Derfor viser jeg, hvordan teoretiske begreber om affekt og diversitet er to frugtbare og sammenhængende nedslag for postpsykologisk forskning i de performative subjektiveringseffekter af nye motivationsteknologier. Det ene nedslag handler om affekt og følelsesøkonomi og især de ‘grimme’ følelser (fx misundelse, forfængelighed og skam), som motivations- teknologierne baserer sig på og medproducerer. Det andet nedslag drejer sig om de upåagtede affektive stemninger, der dukker op, når motivationsteknologierne opererer i krydsfeltet køn, etnicitet og race. Postpsykologisk betyder ikke, at teorierne ikke beskæftiger sig med psykologi, dvs. den videnskab, der handler om, hvordan mennesker oplever, tænker, handler og føler. Selvom postpsykologi på den ene side afmonterer en række psykologiske fænomener (som f.eks. motivation) viser den på den anden side netop, hvordan motivation bliver til. Postpsykologi er ikke et farvel til psykologi, men en gentænkning af psykologi – ud fra en ny sammenhæng og ikke mindst i lyset af den komplekse samtid, som psykologien i dag spiller sammen med og leverer input til. Det stiller så også krav om at udvikle begreber som tænketeknologier snarere end repræsentative og mulighed for en mere eksperimenterende forskning baseret på en gentænkning af laboratorie-metodologier og affirmativ kritik. Det er vigtige nedslag og metodologier, hvis man er interesseret i at sige mere end teknologierne siger om sig selv og i at undersøge de udfordringer, de rummer, men også hvis man er interesseret i mere end bare at sige nej til dem.

1 Forelæsningens teksten har i sin oprindelige mundtlige form været offentliggjort på websitet lederliv.dk samt som videoforelæsning på DPU’s hjemmeside.

Downloads

Publiceret

2018-01-01

Citation/Eksport

Staunæs, D. (2018). Misundelse, skam og uskyld: Postpsykologiske tanker om subjektivering, selvledelse og nye motivationsteknologier. Nordiske Udkast, 46(1). https://doi.org/10.7146/nu.v46i1.141590

Nummer

Sektion

Articles