Brugerinddragelse og stemning i arbejdet med unge og rusmidler

Socialt arbejde som ledelse af selvledelse

Forfattere

  • Mads Bank

DOI:

https://doi.org/10.7146/nu.v44i2.141518

Nøgleord:

Unge, socialt arbejde, affekt, rusmidler, brugerinddragelse, stemning, governmentality

Resumé

Denne artikel er en skriftlig version af min ph.d.-forsvarstale for afhandlingen “Brugerdrevne standarder og affektiv subjektivering – en undersøgelse af styringsstrategier i pædagogisk og socialt arbejde”.

Artiklen analyserer, hvordan man i to kommunale institutioner arbejder med unge rusmiddelbrugere, inspireret af narrative, systemiske og løsningsorienterede terapiformer. En væsentlig pointe i disse indsatser, er at undgå et individualiserende og stigmatiserende fokus på problemer og rusmidler og i stedet arbejde helhedsorienteret og alment udviklende. Den almene problemstilling der analyseres, handler om, hvordan vi i socialt arbejde og andre indsatser, kan påvirke borgere, så de både kommer fri af deres aktuelle vanskeligheder og opnår en mere almen kompetence til at lede sig selv og håndtere deres liv og de udfordringer, de møder.

Artiklen viser, hvordan brugerinddragelse og en løbende udvikling af fagligheden, er afgørende for at udvikle brugernes selvledelse og overskride vanskeligheder i forhold til motivation, frivillighed og deltagelse.

Den analytiske tilgang er governmentality studies, der kombineres med metodologiske tilgange fra praksisforskning med henblik på, at bidrage til at udvikle og kvalificere det sociale arbejde.Et særligt relevant forskningsmæssigt og praktisk bidrag udgøres af de analyser og teoretiske forståelser af, hvordan affektive fænomener som stemning, atmosfære og energi, er afgørende for at skabe forandring.

Artiklen opsummerer, hvordan afhandlingen ‘brugerdrevne standarder og affektiv sub- jektivering’ bidrager til en udvikling af governmentality studies, socialt arbejde, systemiske, narrative og løsningsorienterede terapiformer, samt til en bredere forståelse af organisering og ledelse af selvledelse i velfærdsstatens institutioner.

Downloads

Publiceret

2016-01-01

Citation/Eksport

Bank, M. (2016). Brugerinddragelse og stemning i arbejdet med unge og rusmidler: Socialt arbejde som ledelse af selvledelse. Nordiske Udkast, 44(2). https://doi.org/10.7146/nu.v44i2.141518

Nummer

Sektion

Articles