En kritisk psykologisk undersøgelse af OCD- gruppebehandling
DOI:
https://doi.org/10.7146/nu.v42i1.141200Nøgleord:
Kognitiv adfærdsterapeutisk OCD- gruppebehandling, kritisk psykologisk undersøgelse, subjektive perspektiver, kvalitative interviews, modsætningspar, motivation for forandring.Resumé
OCD er en alvorlig lidelse med vidt- rækkende konsekvenser, hvorfor behovet for motiverende behandling er stort. Kognitiv ad- færdsterapeutisk gruppebehandling (G-CBT) benyttes ofte i behandlingen af OCD. Imid- lertid har få studier fokuseret på deltagernes subjektive perspektiver. For at råde bod på dette – og for at finde måder, hvorpå nuværende praksis evt. kan forbedres – udførte jeg i 2011 en kritisk psykologisk undersøgelse i forbindelse med mit speciale. Undersøgel- sen udforskede, hvordan OCD-ramte voksne forholdt sig til G-CBT. Formålet var at un- dersøge, hvordan modsætninger relateret til behandlingen kunne hhv. fremme og begrænse deltagernes motivation for forandring.
I denne artikel identificeres og analyseres 9 modsætningspar på baggrund af 3 kvali- tative interviews med OCD-ramte voksne. I forlængelse heraf bliver det diskuteret, hvilke forandringer, der kan implementeres mhp. at støtte deltagerne i at udvide deres handlemu- ligheder – bl.a. bliver det foreslået, at delta- gere skal have indflydelse på den terapeutiske dagsorden, at succes bør tilfalde deltagerne, mens nederlag skal deles, samt at individuel terapi skal tilbydes som supplement. Endelig bliver det pointeret, at mere gennemgribende ændringer er nødvendige, fx på arbejdsmarkedet, dersom OCD-ramte mennesker skal opleve reelle forbedringer.