Biblioteket som mødested : Sociologisk legitimitet og inspiration fra byplanlægningen

Forfattere

  • Casper Hvenegaard Rasmussen Casper Hvenegaard Rasmusen er lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi (chr@iva.dk)
  • Henrik Jochumsen Henrik Jochumsen er lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi (hjo@iva.dk)
  • Dorte Skot-Hansen

DOI:

https://doi.org/10.7146/ntik.v2i1.26061

Resumé

Gennem de seneste 10 år er folkebibliotekerne i stigende grad blevet italesat som offentlige mødesteder med det resultat, at det i dag er svært at finde en lokal biblioteksplan eller et debatudspil om fremtidens bibliotek, hvor mødestedsfunktionen ikke er nævnt. Formålet med denne artikel er indledningsvist at beskrive og analysere den øgede italesættelse af biblioteket som mødested. På den baggrund konkluderes det, at der findes flere sociologisk funderede legitimeringer af bibliotekets mødestedsfunktion. Der er altså tale om en relativ klar forestilling om, hvorfor biblioteket skal fungere som et mødested. Derimod er der ikke mange bud på, hvordan biblioteket i praksis kan understøtte ophold og møder i det fysiske biblioteksrum. Afsættet for den efterfølgende diskussion af principper for indretning af biblioteksrummet er de dele af byplanlægningen, som i over 40 år har været optaget af, hvordan der kan skabes levende og mangfoldige rum mellem husene. Da visionen for biblioteksrummet som mødested er den samme, kan bibliotekerne lade sig inspirere af byplanlægningen.

Forfatterbiografi

Dorte Skot-Hansen

Dorte Skot-Hansen er leder af Center for Kulturpolitiske Studier ved Det Informationsvidenskabelige Akademi (dsh@iva.dk)

Downloads

Publiceret

2013-03-22

Citation/Eksport

Rasmussen, C. H., Jochumsen, H., & Skot-Hansen, D. (2013). Biblioteket som mødested : Sociologisk legitimitet og inspiration fra byplanlægningen. Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab Og Kulturformidling, 2(1), 51–59. https://doi.org/10.7146/ntik.v2i1.26061