Faglitterære fortællinger : Hvad gør de, hvad kan de?

Forfattere

  • Rune Eriksson Rune Eriksson, lektor, Det Informationsvidenskabelige Akademi. Københavns Universitet (gnc989@iva.ku.dk)

DOI:

https://doi.org/10.7146/ntik.v2i3.25964

Resumé

Artiklen fokuserer på den litterære genre creative nonfiction. På dansk har denne genre endnu ikke noget navn, men på baggrund af otte danske værker inden for genren samt en diskussion af den amerikanske terminologi inden for området foreslås betegnelsen faglitterære fortællinger eller alternativt fortællende faglitteratur. Med de samme otte værker som cases undersøges dernæst, hvilke elementer genren typisk består af, samt hvilke hovedkvaliteter den har at tilbyde læserne. Med henblik på analysen af elementerne konstrueres en facetmodel, mens hovedkvaliteterne overfor læserne analyseres på baggrund af en teori om læseformer. Den første undersøgelse viser, at genren i udpræget grad fremtræder som en hybrid mellem skønlitteratur og faglitteratur, men at den i visse henseender er en radikal genre snarere end en hybrid. I forhold til læseren konkluderes det, at genren tilbyder såvel faktuel viden om verden som æstetiske (læse)oplevelser, men også at læseren, i kraft af hybridformen, må være i stand til at veksle mellem forskellige læsestrategier under læsningen. Afslutningsvis karakteriseres værkerne i forhold til velkendte type- og genrebestemmelser i faglitteratur og skønlitteratur.

Downloads

Publiceret

2013-09-22

Citation/Eksport

Eriksson, R. (2013). Faglitterære fortællinger : Hvad gør de, hvad kan de?. Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab Og Kulturformidling, 2(3), 7–18. https://doi.org/10.7146/ntik.v2i3.25964