Introduktion : Et tværdisciplinært blik på privatliv og overvågning

Forfattere

  • Jack Andersen

DOI:

https://doi.org/10.7146/ntik.v3i2-3.25948

Resumé

Overvågning og retten til privatliv har fyldt meget i den offentlige debat det seneste år, internationalt så- vel som i Danmark. Edward Snowden's læk af dokumenter fra den amerikanske efterretningstjeneste, der startede i sommeren 2013 og er fortsat i 2014, har for alvor sat spot på stater og efterretningstjenesters adgang til at overvåge deres borgere. Samtidig er det blevet tydeligt, at den øgede digitalisering, de digitale medier, og de allestedsværende kameraer er med til at sætte retten til privatliv under pres.

Formålet med dette særnummer er at sætte fokus på dansk forskning indenfor den brede ramme: privatliv og overvågning. Emnet er bredt og tværdisciplinært i sin natur, og kan angribes på forskellig vis afhængig af ens politiske, epistemologiske, eller etiske ståsted - såvel som fra et juridisk, kulturelt, historisk, teknologisk, eller anden forskningstradition. Dette særnummer vil præsentere nogle af disse mange tilgange til forskning indenfor privatliv og overvågning. Vi håber, at vi med særnummeret kan sætte skub i mere forskning inden for privatliv og overvågning i Danmark, og at forskning i højere grad tænkes ind i tværdisciplinære problemstillinger og miljøer.

Downloads

Publiceret

2017-03-21

Citation/Eksport

Andersen, J. (2017). Introduktion : Et tværdisciplinært blik på privatliv og overvågning. Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab Og Kulturformidling, 3(2-3), 3–6. https://doi.org/10.7146/ntik.v3i2-3.25948