Rationaler på rejse : Fredelig sameksistens eller forandrende dynamikker?

Forfattere

  • Beth Juncker Beth Juncker, professor Det Informationsvidenskabelige Akademi, Københavns Universitet, cmn844@hum.ku.dk

DOI:

https://doi.org/10.7146/ntik.v5i2.25868

Resumé

Afdækningen af de skiftende kulturpolitiske rationaler, der fra midten af det 20. århundrede til i dag har styret kulturpolitikken og de vekslende kulturpolitiske strategier er Dorte Skot-Hansens forskningsmæssige fortjeneste. Hun har modelgjort dem og dermed skabt et kritisk analytisk værktøj med både nordisk og internationalt gennemslagskraft. Hun har igen og igen understreget, at rationalerne er idealtypiske. Det ene afløser ikke det andet. De lever fredeligt ved siden af hinanden. 'Virkeligheden' bruger og blander dem. Her bliver modellerne - hvad enten de har kulturpolitik i byer, arkitektur, biblioteker eller æstetisk oplevelse og erfaring i centrum - også forførende farlige. Spørgsmålet er nemlig, om det er rigtigt.

Som en ramme om spørgsmålet og som udgangspunkt for en diskussion af udviklingen af de kulturpolitiske rationaler og deres indbyrdes dynamik inddrager artiklen teorier, der på helt andre forskningsfelter giver bud på, hvad der sker i overgangene fra et samfund, et videnskabeligt samfund, et informationssamfund, et mediesamfund til det næste. På det grundlag udfordrer den tanken om rationalernes fredelige sameksistens.

Downloads

Publiceret

2016-03-13

Citation/Eksport

Juncker, B. (2016). Rationaler på rejse : Fredelig sameksistens eller forandrende dynamikker?. Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab Og Kulturformidling, 5(2), 67–72. https://doi.org/10.7146/ntik.v5i2.25868