Grænser for ytringsfrihed
DOI:
https://doi.org/10.7146/journalistica.v5i1.5228Abstract
<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->Denne artikel sætter spørgsmålstegn ved ytringsfriheden. Grundlæggende argumenteres der for, at ytringsfriheden kun har en eksistensberettigelse, hvis vi kan diskutere den uden at skulle være bange for at miste den. Det vises, at ytringsfriheden grundlæggende set må være begrænset, og derfor er det altid påtrængende, at diskutere om de konkrete grænser er de mest oplagte i enhver given samfundsmæssig situation.
Artiklen viser hvorledes ytringsfriheden er et barn af ytringsfriheden, hvor demokratisk politik tænkes som en fortløbende rationel legitimeringsproces. Denne forståelse af politikken fungerede fint i en samfundsformation, der klart adskiller det politiske fra det økonomiske. Med fremvæksten af globalt orienterede kommunikative medier, er det imidlertid spørgsmålet om denne adskillelse kan opretholdes. Derfor er det påtrængende at få nyartikuleret grundlaget og formen på den gældende ytringsfrihed.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).