Grænser for ytringsfrihed

  • Ejvind Hansen Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Abstract

<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

Denne artikel sætter spørgsmålstegn ved ytringsfriheden. Grundlæggende argumenteres der for, at ytringsfriheden kun har en eksistensberettigelse, hvis vi kan diskutere den uden at skulle være bange for at miste den. Det vises, at ytringsfriheden grundlæggende set må være begrænset, og derfor er det altid påtrængende, at diskutere om de konkrete grænser er de mest oplagte i enhver given samfundsmæssig situation.

Artiklen viser hvorledes ytringsfriheden er et barn af ytringsfriheden, hvor demokratisk politik tænkes som en fortløbende rationel legitimeringsproces. Denne forståelse af politikken fungerede fint i en samfundsformation, der klart adskiller det politiske fra det økonomiske. Med fremvæksten af globalt orienterede kommunikative medier, er det imidlertid spørgsmålet om denne adskillelse kan opretholdes. Derfor er det påtrængende at få nyartikuleret grundlaget og formen på den gældende ytringsfrihed.

Published
2011-12-26
How to Cite
Hansen, E. (2011). Grænser for ytringsfrihed. Journalistica - Journal for Journalism Research, 5(1). https://doi.org/10.7146/journalistica.v5i1.5228