Ny pris for bedste speciale i journalistik: Vind 10.000 kroner - og muligheden for at publicere og præsentere dine resultater for journalistikbranchen

2025-05-02

*Læs og download alle nedenstående informationer i PDF her.*

Hvert år producerer danske studerende specialer, som bidrager med ny viden om alt fra nye journalistiske formater, forandringer i journa­listiske normer og rolleopfattelser til brugeroplevelser, medie­effekter og udviklingen i samspillet mellem politik og medier. Des­værre når specialer­nes faglige opdagelser sjældent ud til branchen.

Det vil tidsskriftet Journalistica lave om på. Derfor indstifter tidsskriftet nu en pris for årets bedste speciale inden for journalistik. Formålet med prisen er at hædre årets tre bedste specialer med relevans for journali­stik i Norden og at bidrage til, at resultaterne kommer offentligheden, forskningen og journalistikbranchen til gavn.

Prisen og de uddelte legater er støttet af Dagspressens Fond.

 

Det kan du vinde: Legater og mulighed for at dele dine resultater

Årets bedste speciale belønnes med et legat på 10.000 kr.

Anden- og tredjepladsen belønnes med legater på hhv. 5.000 kr. og 3.000 kr.

Hvis et speciale er skrevet af flere studerende, deles legatet mellem de studerende.

De studerende, der har skrevet de tre bedste specialer, inviteres til at præsentere resultaterne af deres specialer ved prisoverrækkelsen.

Derudover belønnes de studerende, der har skrevet de tre bedste speci­aler, med muligheden for at omarbejde deres speciale til en kort artikel, der publiceres i Journalistica i en særlig sektion.

 

Hvem kan indstilles til prisen?

Du indstiller selv dit speciale til prisen. Du kan indstille dig selv til prisen for årets bedste speciale, hvis:

  • Du har skrevet speciale ved et dansk universitet.
  • Dit speciale er blevet bedømt mellem 1. september 2024 og 1. september 2025. Specialet skal være bedømt ved indsendelsen.
  • Dit speciale er blevet bedømt med karakteren 10 eller 12.
  • Resultaterne fra specialet har relevans for journalistik i Norden.

Deadline: 15. september 2025.

 

Hvad skal du indsende?

Du skal skrive 1-2 normalsider (à 2.400 anslag), som sammenfatter hoved­resultaterne og deres relevans for journalistik i Norden.

Sammenfatningen skal også kort redegøre for specialets datagrundlag og metode.

Du skal medsende dokumentation for den karakter, dit speciale er bedømt med (enten karakterbevis eller udskrift af karakteren fra eksa­menssystemet).

Du skal medsende en digital kopi af specialet.

Du skal IKKE medsende en anbefaling fra din vejleder.

Indstillingen indsendes til vores redaktør på: evamay@ruc.dk

 

Hvad forventes af vinderne?

De studerende, der vinder 1., 2., og 3. pladsen, forventes at:

  • Skrive en kort artikel (5-7 normalsider), som sammenfatter specialets ho­vedresultater og deres relevans for journalistik i Norden.
  • Deltage i og holde et kort oplæg ved prisoverrækkelsen (virtuel deltagelse kan evt. aftales ved behov)

Redaktører fra Journalistica bistår med hjælp til at omskrive specialet. Artiklen publiceres med ’open access’ i en særlig sektion i Journalistica. Artiklen skrives på dansk.

OBS: Hvis du ønsker at omskrive dit speciale til en fuld forskningsartikel, tilbyder Journalistica også vejledning i at omskrive specialet til en forsk­ningsartikel, der kan publiceres i Journalistica efter akademisk fagfælle­bedømmelse.

 

Proces og tidsplan

Deadline for at indsende indstilling, karakter og speciale: 15. september 2025.

Journalisticas redaktion vurderer de indsendte specialer: Efteråret 2025.

Besked til vinderne: Senest 1. december 2025.

Prisoverrækkelse: 30. januar 2026, Syddansk Universitet Campus Odense

Omskrivning af speciale til kort artikel: Påbegyndes januar 2026.

 

Om Journalistica

Journalistica (https://tidsskrift.dk/journalistica/) er et nordisk tværfag­ligt forskningstidsskrift, som publicerer forskning på internationalt niveau om journalistik i eller med relevans for de nordiske lande.

Tidsskriftets fokusområder inkluderer blandt andet nyhedsmediers rolle i samfundet, nyhedsmediers finansieringsmodeller, studier af nyhedsbrugere og deres motivationer for at bruge nyheder, effekter af ny­hedsbrug og samspillet mellem politik og medier.

Journalisticas mål er at sikre journalistikforskning af høj kvalitet med relevans for Danmark og resten af Norden.

Journalistica er finansieret af tilskud fra DMJX, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet, og Linnæus Universitet (Sverige).