Smagen af koliv med udsigt. En udforskning af dyret i kødet

Forfattere

  • Maria Maarbjerg

DOI:

https://doi.org/10.7146/ks.v6i1.21243

Nøgleord:

Kød, dyr, natur, alternative fødevarenetværk,

Resumé

Fænomener som urbanisering, industrielt landbrug og skarpt opdelte by- og land- zoner betyder, at de fleste møder mellem landbrugsdyr og mennesker i dagens Danmark finder sted ved middagsbordet, når mennesker spiser kød. Men hvad betyder det for den måde, vi som forbrugere forholder os til kødet på, at vi og dyrene er flyttet fra hinanden? Og hvilken betydning har det for den måde, dyret og kødet bliver gjort på undervejs fra mark til måltid?

Med udgangspunkt i et større feltarbejde om dyret og kødets vej fra mark til mål- tid analyserer artiklen med nedslag i feltbesøg på godset Mineslund, i super- markedskæden Irma og hos en kødelskende familie, hvordan dyret bliver gjort i sammenhænge, hvor netop det, at dyret i kødet er nærværende, når forbrugerne sætter tænderne i det, bliver betragtet som et kvalitetsstempel. En central pointe er, at dyret i kødet er en dynamisk tilsynekomst, der forandres alt afhængig af de konkrete relationer og situationer dyret og kødet indgår i.

Forfatterbiografi

Maria Maarbjerg

Cand.mag i europæisk etnologi fra Københavns Universitet, SAXO-instituttet.

Downloads

Publiceret

2015-07-06

Citation/Eksport

Maarbjerg, M. (2015). Smagen af koliv med udsigt. En udforskning af dyret i kødet. Kulturstudier, 6(1), 100–120. https://doi.org/10.7146/ks.v6i1.21243

Nummer

Sektion

Artikler