Købmanden, skipperne og hollandsfarten. Varer fra Holland til Jylland i 1700-tallet

Forfattere

  • Mette Guldberg Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Center for Maritime og Regionale studier, Fiskeri- og Søfartsmuseet/Syddansk Universitet.

DOI:

https://doi.org/10.7146/ks.v5i1.18614

Nøgleord:

Holland, handel, kolonier, told, toldregnskaber, personlige beretninger, Rasmus Toxen

Resumé

Holland var i 1600- og 1700-tallet et nordeuropæisk centrum for handelen med varer fra de oversøiske kolonier, og mange jyske købmænd fik varer direkte fra Holland via havnene på den sydvestjyske kyst. Toldregnskaberne fra 1700-tallet er en glimrende kilde til visse aspekter af denne handel, mens andre spørgsmål lades åbne. Her kan man i stedet hente hjælp i de sjældne personlige beretninger, der findes fra tiden. En af dem er den østjyske købmand Rasmus Toxens optegnelser, som i denne artikel tages som udgangspunkt for en skildring af kontakten mellem den jyske provins og et af verdenshandelens centre.

Forfatterbiografi

Mette Guldberg, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Center for Maritime og Regionale studier, Fiskeri- og Søfartsmuseet/Syddansk Universitet.

Museumsinspektør, afdelingsleder for forskning og samlinger ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Seniorforsker ved Center for Maritime og Regionale studier, Fiskeri- og Søfartsmuseet/Syddansk Universitet.

Downloads

Publiceret

2015-01-02

Citation/Eksport

Guldberg, M. (2015). Købmanden, skipperne og hollandsfarten. Varer fra Holland til Jylland i 1700-tallet. Kulturstudier, 5(1), 75–102. https://doi.org/10.7146/ks.v5i1.18614

Nummer

Sektion

Artikler