Smagen af Thy

Planter og paradokser i skabelsen af lokalt terroir

Forfattere

  • Christina Gjørup Madsbøll
  • Michael Riber Jørgensen

DOI:

https://doi.org/10.7146/ks.v13i2.134663

Nøgleord:

etnobotanik, planter, fødevarer, terroir, sted, Thy

Resumé

Åbningen af Nationalpark Thy i 2008 var en skelsættende begivenhed i Thy. I årene op til og efter åbningen af Nationalparken udviklede der sig en ny idé om ”Smagen af Thy”, en eufemisme for Thy som ”terroir” og hjemsted for en særlig stedbundet fødevare- og madkultur. Denne artikel undersøger ”Smagen af Thy” ved at fokusere på plantearter, som indgår i nogle af de mest velkendte produkter associeret med Smagen af Thy, og som samtidig har en lang historie i Thy. Ud fra bl.a. interviews med udvalgte fødevareproducenter analyserer vi, hvordan planterne på forskellig vis indgår i skabelsen af Thy som terroir – som råvarer, produktionsmåder eller fortælling. Vi argumenterer for, at planternes roller og betydning i det nye terroir indebærer adskillige paradokser i forhold til deres historiske betydning. I Thy som terroir mødes lokale og globale kulturelle strømninger, og planternes traditionelle brug og betydninger genopfindes på nye måder. På den baggrund diskuterer vi udviklingen af ”Smagen af Thy” som både natur- og kulturarvsliggørelse af visse af landsdelens planter og i videre forstand de landskaber, de vokser i.

Referencer

Andersson, Ida 2014: ”Placing place branding: an analysis of an emerging research field in human geography”. Geografisk Tidsskrift 114(2), s. 143-155. DOI: 10.1080/00167223.2014.895954.

Appadurai, Arjun 1996: Modernity at Large. University of Minnesota Press. Bråtå, Hans Olav 2017: ”Local traditions as a means for commercial production of historical beers: The case of Vossaøl, Norway”. Norsk Geografisk Tidsskrift71(5), s. 301-312. DOI: 10.1080/00291951.2017.1395909.

Buus, Mie 2005: Udnyttelsen af klithederne i Thy, ca. 1880-1960. Forskningsrapport, Museet for Thy og Vester Hanherred.

Buus, Mie 2012: Tarfisk og vækkelseskage – kulturhistorisk kogebog fra Thy. Museet for Thy og Vester Hanherred.

Buus, Mie 2016: “Fødevareprodukter fra Nationalpark Thy – storytelling, branding og værdiskabelse”. Mad og identitet. Dansk Madhistorie. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum, nr. 16.

Daugbjerg, Mads 2011: ”Kulturarvens grundspænding mellem nationale og globale strømme.” Kulturstudier 2011:1, s. 6-35. DOI: 10.7146/ks.v2i1.5188.

Daugbjerg, Mads 2022:”Vold og volde i et stormfuldt landskab. Om krigens spor af beton langs den jyske vestkyst”. Kulturstudier 2022:1, s. 35-61. DOI: 10.7146/ks.v13i1.132889.

Gyimóthy, Szilvia 2017: ”The reinvention of terroir in Danish food place promotion”. European Planning Studies 25:7, s. 1200-1216. DOI:

1080/09654313.2017.1281229.

Harrison, Rodney 2013: Heritage. Critical Approaches. Routledge.

Hastrup, Frida 2014: ”Mod nye frugtmarkeder. Forarbejdning af naturressourcer i kulturanalyse”. Kulturstudier 2014:2, s. 8-23. DOI: 10.7146/ks.v5i2.19245. Hougaard, Carsten 2007: ”Smagen af Thy – på en ny måde”. Thisted Dagblad, 10/9 2007.

Høyrup, Jon Frederik og Munk, Anders Kristian 2009: ”Vinens geografi. Flydende genstande med faste oprindelser på et marked i bevægelse”. Tine Damsholt m.fl. (red.): Materialiseringer. Nye perspektiver på materialitet og kulturanalyse. Aarhus Universitetsforlag, s. 71-88.

Larsen, Hanne Pico og Österlund-Pötzsch, Susanne 2015: ”Islands in the Sun: Storytelling, Place & Terroir in Food Production on Nordic Islands”. Ethnologia Scandinavica 45, s. 29-52.

Madsbøll, Christina Gjørup 2021: ”De vigtige bær”. Historisk Årbog Thy 2021, s. 35-40.

Paxson, Heather 2010: ”Locating Value in Artisan Cheese: Reverse Engineering Terroir for New-World Landscapes”. American Anthropologist 112(3), s. 444- 457. DOI: 10.1111/j.1548-1433.2010.01251.x.

Refslund Christensen, Dorthe og Klitgaard, Karen 2008: ”Mad, terroir og tv: Smag på Danmark!”. MedieKultur: Journal of Media and Communication Research 24(45), s. 51-64. DOI: 10.7146/mediekultur.v24i45.512.

Trubek, Amy B. 2008: The Taste of Place. A Cultural Journey into Terroir. University of California Press.

Tsing, Anna 2012: ”Unruly edges: Mushrooms as companion species”. Environmental Humanities 1(1), s. 141-154. DOI: 10.1215/22011919- 3610012.

West, Harry G. 2022: ”Terroir products: a movable heritage feast?” Review of Agricultural, Food and Environmental Studies 103(1), s. 1-27. DOI: 10.1007/ s41130-021-00150-2.

Aagaard, Knud 1802: Physisk, oeconomisk og topographisk Beskrivelse over Thye. Forfatterens forlag.

Downloads

Publiceret

2022-11-14

Citation/Eksport

Gjørup Madsbøll, C., & Riber Jørgensen, M. (2022). Smagen af Thy: Planter og paradokser i skabelsen af lokalt terroir . Kulturstudier, 13(2), 119–145. https://doi.org/10.7146/ks.v13i2.134663

Nummer

Sektion

Artikler