Betydningen af produktionen af iscrememaskiner for firmaet Brødrene Gram

Forfattere

  • Christine Salomonsen Kandidatstuderende på historie og erhvervsøkonomi ved Aarhus Universitet.

Resumé

Danskernes indtagelse af is, er imellem 1930 og 1995 steget markant – næsten en tidobling på årsbasis. Denne enorme stigning skyldes både ændringer i danskernes levevilkår, men udviklingen af produktionsteknikken har også været afgørende. De forbedrede produktionsteknikker gjorde også at produktionen af iscreme blev blive både lettere og billigere. Brødrene Gram i Vojens var den første danske maskinfabrik der arbejdede med iscremeudstyr og iscrememaskiner, og de har været med til at lave nye innovative produkter til iscremeproducenterne, både i Danmark og i udlandet.

Denne redegørelse forsøger at belyse hvilken rolle ismaskineproduktionen havde for Brødrene Gram, hvordan produktionen af iscreme har udviklet sig – og hvordan Brødrene Grams rolle har været heri, samt at redegøre for hvordan udviklingen af Brødrene Grams RIA-maskine havde påvirkning på hele markedet for konsum is.

Forfatterbiografi

Christine Salomonsen, Kandidatstuderende på historie og erhvervsøkonomi ved Aarhus Universitet.

BA i historie og erhvervsøkonomi fra Aarhus Universitet (2011). I øjeblikket kandidatstuderende på historie og erhvervsøkonomi ved Aarhus Universitet.

Referencer

år i kulde og frost. Udgivet af Brødrene Gram A/S.

Als, Gert 1999: Dansk Iskremindustri. Odense.

Hansen, Oluf S. 1936: Fremstilling af flødeis. Kolding.

Hansen, Hans Schultz og Henningsen, Lars N. samt Rasmussen, Porskrog Carsten (red.) 2009: Sønderjyllands historie 2 – Efter 1815. Aabenraa.

Jensen, Sigurd 1971: Levevilkår under besættelsen. Træk af den økonomiske og sociale udvikling i Danmark under den tyske besættelse 1940-1945. København.

Paludan, Helge 2002: Danmarks historie – i grundtræk. Århus.

Ries, Niklaus & Jensen, Erling (red.) (2009): Glimt af et århundrede med Brødrene Gram A/S Vojens 1901-2001.

Virksomhed og produkter. Udgivet af Brødrene Gram A/S.

Utrykte kilder

Diverse arkivmateriale fra Brødrene Grams Historiske Arkiv, Vojens.

Downloads

Publiceret

2012-07-03

Citation/Eksport

Salomonsen, C. (2012). Betydningen af produktionen af iscrememaskiner for firmaet Brødrene Gram. Erhvervshistorisk Årbog, 61(1), 41–67. Hentet fra https://tidsskrift.dk/eaa/article/view/6955

Nummer

Sektion

Virksomhedsportrætter og erindringer