Henning Romme Lund Udfordringer og potentialer for AI i samfundsfagsundervisningen

Forfattere

  • Henning Romme Lund

Resumé

Denne artikel undersøger både potentialer og udfordringer, som kunstig intelligens (AI) – særligt sprogmodeller som ChatGPT – skaber for undervisningen i samfundsfag i gymnasiet. Artiklen giver konkrete eksempler og instruktioner på, hvordan AI har potentialet til at lette administrative byrder og gøre det muligt at udvikle og personliggøre undervisningen hurtigere og nemmere.

  • Med AI kan elever få lektiehjælp 24 timer i døgnet, hvilket især kan være en stor hjælp for eæever fra uddannelsersfremmede hjem, men eleverne har brug for at lære, hvordan man bruger AI, så det understøter deres læring og ikke til akademisk uærlighed, plagiat og ureflekteret gengivelse af AIs resultater. Artiklen kommer med et forslag til regler for god elevbrug af AI og regler for dårligt elevbrug. Det pointeres, at det er vigtigt at lære eleverne at være kildekritiske over for AI-genereret indhold.   

           Derudover rummer teknologien en lang række udfordringer: AI -bias, databeskyttelsesproblemer, en mindsket kritisk        tænkning hos både lærere og elever, øget ulighed blandt elever, teknologiafhængighed og potentielt øget arbejdspres for lærerne., og artiklen anbefaler at inddrage AI forsigtigt, balanceret og kritisk i undervisningen både som fagligt værktøj, men også som fagemne.

Downloads

Publiceret

25.09.2024

Citation/Eksport

Romme Lund, H. (2024). Henning Romme Lund Udfordringer og potentialer for AI i samfundsfagsundervisningen . POLIS – Tidsskrift for Samfundsfagsdidaktik, 5(8). Hentet fra https://tidsskrift.dk/POLIS/article/view/148109