Carsten Linding Jakobsen Samfundsfag og kritisk tænkning – kan samfundet være anderledes?

Forfattere

  • Carsten Linding Jakobsen

Resumé

Abstract.

I mange år var samfundsfag i grundskolen optaget af en basisfaglig opstramning gennem bl.a. ”Klare Mål” i begyndelsen af 00erne. Og andre dimensioner ved faget herunder kritisk tænkning gled i baggrunden herunder den samfundskritiske. Gennem de sidste år står det dog klarere og klarere at verden trænger til kollektive løsninger på kollektive problemer og verden skal anskues i et (kritisk) strukturelt perspektiv, igen. Udover fokus på de mere basisfaglige elementer i samfundsfag har den samfundsmæssige diskurs i stigende omfang været præget af en individualisering og kollektive problemer skulle søges løst individuelt.

Stress, gå til stresscoach. Klima, køb grøntsager. Ensomhed, meld dig ind i en fodboldklub. Ulighed, tag en uddannelse(mere). Og så videre. Artiklen vil undersøge begrebet kritisk tænkning og videre komme med bud på indholdsbestemmelse af begrebet med et særligt fokus på det som vil blive benævnt strukturel problembevidsthed, som en væsentlig dimension ved kritisk tænkning. Samfundsfag skal ”genopfinde” en central del af sin faglighed, ”DNA”, men koble det til elevernes hverdagsliv, basisfagligt samfundsfag, men altid med en refleksion over problemer på strukturelt niveau og hvorvidt vi ikke kan indrette verden på en måde så flere borgere får mulighed for at realisere reel frihed og tænke i alternativer til den nuværende samfundsindretning. Artiklen vil afsluttes med modeller som illustrerer forskellige a) fagsyn, benævnt ”billeder af samfundsfag”, et hverdagslivssamfundsfag, et mini-statskundskabssamfundsfag og et problemorienteret kritisk tænkende samfundsfag, som ses i sammenhæng, b)model for dimensioner ved kritisk tænkning, og c)videre model for arbejdet i den konkrete undervisning samt forslag til to eksemplariske cases med afsæt i spørgsmål. Verden er åben og de samfundsmæssige ”spilleregler” kan diskuteres og forandres hvis mange nok vil det, og får værktøjerne til at ”tænke det utænkelige og endnu ikke tænkte”. Der er alternativer.

Downloads

Publiceret

03.04.2024

Citation/Eksport

Linding Jakobsen, C. (2024). Carsten Linding Jakobsen Samfundsfag og kritisk tænkning – kan samfundet være anderledes?. POLIS – Tidsskrift for Samfundsfagsdidaktik, 5(7). Hentet fra https://tidsskrift.dk/POLIS/article/view/143054