Er det til barnets beste å spesialisere dommere til å behandle straffesaker med ungdom i Norges domstoler?
DOI:
https://doi.org/10.7146/ntfk.v110i3.141480Resumé
Abstract
I Norge er det ikke egne domstoler eller dommere som behandler straffesaker med mindreårige (U18-saker). Barnekomiteen har i General Comment no. 24 anbefalt spesialiserte domstoler, dommere, aktorer og forsvarere i U18-saker. Spørsmålet er om det vil være til ungdommens beste i Norge at dommere spesialiseres, eller kan formålene i barnekonvensjonen artikkel 40 1. oppnås på andre måter? Oslo tingrett er den domstolen som behandler det store flertall av U18-saker i Norge. Forfatteren har undersøkt alle U18-saker fra Oslo tingrett i 2021, og samlet funnene i publikasjonen Analyse av U18- saker avsagt i Oslo tingrett i 2021. På bakgrunn av noen av funnene i undersøkelsen drøftes behovet for spesialisering av dommere i straffesaker med mindreårige i Norge. Undersøkelsen viser at kvaliteten i domstolsbehandlingen av sakene er jevnt over god, og har blitt bedre etter at det er innført egne maler og systemer for behandlingen av sakene i Oslo tingrett. Hovedutfordringen i sakene er at det
tar for lang tid fra det straffbare forholdet begås til dom er iverksatt og at lovverket er uklart, samt at straffereaksjonene i U18-saker er lite effektive. Spesialisering av dommere bør tilstrebes, så fremt det ikke går på bekostning av saksbehandlingstiden. Det bør i tillegg satses på økt kompetanse hos alle dommere om sakstypen.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Dette værk er under følgende licens Creative Commons Navngivelse –Ikke-kommerciel (by-nc).
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
Forfattere, der publicerer deres artikler i NTfK, accepterer som udgangspunkt følgende vilkår:
Artikler der er publiceret fra 1/1 2024 og fremefter, er tildelt en CC-By 4.0 Licens. Dette indebærer, at
forfattere bevarer ophavsretten til deres artikler og giver tidsskriftet ret til første publicering. Endvidere gives andre ret til at dele artiklen med en anerkendelse af forfatteren og første publicering i NTfK. Forfattere, der ikke ønsker denne licens, skal give tidsskriftets redaktør besked herom senest i forbindelse med at de læser korrektur på artiklen.
Artikler udgivet i perioden fra 1/1 2021 til 31/12 2023 er udgivet under en CC-BY-NC Licens.
Artikler, der er publicerede i NTfK før 1/1 2021 er underlagt dansk ophavsret. Dette indebærer, at artiklerne må citeres, der må linkes til dem på tidsskrift.dk og de må downloades. Artiklerne må ikke genudgives uden aftale med redaktøren.
Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker. Initiative for Open Citations.