Redaktionelt forord

Forfattere

  • Martin Marcussen

DOI:

https://doi.org/10.7146/okonomi-og-politik.v95i3-4.135531

Resumé

Tilbage i september 2022 blev samtlige partier i Folketinget enige om et kommissorium for, hvad det hold af forskere, der skal opdatere den tidligere magtudredning fra 2003, skal fokusere på; og hvordan udredningen skal organiseres.

I dette temanummer af Økonomi & Politik, der er redigeret af Christoph Houman Ellersgaard og Anton Grau Larsen, har vi ønsket at give vores input til, hvad den kommende magtudredning eksempelvis kunne rette forskningsmæssig opmærksomhed mod. Dermed ligger temanummeret i forlængelse af et temanummer, der kredsede om samme emne fra 2018 (vol. 91, no. 1, Temaredaktørens forord (djoef-forlag.dk)). Listen er naturligvis langt fra udtømmende, men der argumenteres overbevisende for, at vi bl.a. mangler viden om magt i erhvervslivet og erhvervslivets magt, magt i medierne og mediernes magt, magt på arbejdsmarkedet, nye former for interessevaretagelse og rettens privatisering. Hertil kommer studiet af et væld af underliggende magtstrukturer, der kan knyttes til ulighed, eksklusion forskellige former for skævheder. Det hele kan studeres tværdisciplinært, i et internationalt perspektiv og med anvendelse af en bred vifte af data og metoder. Vores håb er, at forskningsledelsen og ikke mindst den allestedsnærværende følgegruppe vil gribe opgaven an med et åbent sind og med et inderligt ønske om at komme et spadestik dybere – også på de områder som interessenterne måske ikke i første omgang havde forestillet sig centrale i en udredning af magt.

Forfatterbiografi

Martin Marcussen

Ansvarshavende redaktør

Downloads

Publiceret

2023-01-10

Citation/Eksport

Marcussen, M. (2023) “Redaktionelt forord”, Økonomi & Politik, 95(3-4), s. 3–4. doi: 10.7146/okonomi-og-politik.v95i3-4.135531.