Magasin fra Det Kongelige Bibliotek

Magasin fra Det Kongelige Bibliotek er et videnskabeligt baseret kulturformidlingstidsskrift, der bringer aktuelle og kulturhistoriske, biblioteksfaglige og faglige artikler og mindre afhandlinger om alle sider af Det Kgl. Biblioteks arbejdsmark, opgaver og samlinger samt en kvartalsvis kronik over bibliotekets virksomhed. Redaktør: Jakob K. Meile, <jme@kb.dk>.


Nr. 4 (2017)


Forside

Et af bibliotekets smukkeste og mest unikke kortværker, J.L. Holsteins Atlas Major, er netop blevet digitaliseret og kan ses på <www.kb.dk> under ’Digitale samlinger’. Værket er et såkaldt atlas factice, dvs. at det består af en række mindre kortudgivelser, som er samlet i et storværk af en enkelt ejer (in casu J.L. Holstein engang i midten af 1700-tallet).

Atlasset indeholder også talrige astronomiske illustrationer; her et farvelagt kobberstik, der viser jordklodens placering i solsystemet, bl.a. forskellen på ’dyrekredsen’ og ækvator; et forhold, der giver os årstidernes skiften – og lige nu et langsomt farvel til vintersolhvervet.

Atlas Major, bd. 1, tavle 80: ’Situs Terræ circulis coelestibus circundatæ’, Amsterdam 1708. Kortsamlingen, Det Kgl. Bibliotek

Denne webside bruger cookies til at lave statistik over trafikken på siden. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.
OK