Arkiver

 • Nr. 17 (2021)

  Herregårdshistorie 17 retter søgelyset mod herregårdenes hushold og de mange ansatte, der holdt de store huse og produktioner i gang og dannede baggrund for, at godsejerfamilierne kunne føre en herskabelig tilværelse. Udover temaet om herregårdens hushold rummer bogen artikler om en række andre emner indenfor det herregårdshistoriske felt. Bogen henvender sig til alle med interesse for herregårde og dansk kulturarv.

  Red. af Britta Andersen og Marie Kirstine Elkjær. Udg. af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum 2021.

 • Nr. 16 (2020)

  Herregårdshistorie 16 har særligt fokus på herregårdenes forbrug. Igennem otte fagfællebedømte artikler belyses meget forskellige aspekter af dette forbrug – fra storstilet pragtbyggeri, filantropi og kunstforbrug til dagligdagsforbrug af varer og tjenesteydelser. Udover temaet om forbrug rummer bogen artikler om en række andre emner indenfor det herregårdshistoriske felt. Bogen henvender sig til alle med interesse for herregårde og dansk kulturarv.

  Red. af Britta Andersen og Marie Kirstine Elkjær. Udg. af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum 2020

 • Herregårdshistorie 15

  Nr. 15 (2019)

  Herregårdshistorie 15 har særligt fokus på den såkaldte Lensafløsningslov af 1919. Gennem otte artikler belyses forskellige aspekter af loven og dens konsekvenser for både godsejere, husmænd – og for samfundet hinsides herregårdens verden. Udover temaet om Lensafløsningen rummer bogen artikler om en række andre emner indenfor det herregårdshistoriske felt. Bogen henvender sig til alle med interesse for herregårde og dansk kulturarv.

  Red. af Britta Andersen og Marie Kirstine Elkjær. Udg. af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum 2019.

 • Herregårdshistorie 14

  Nr. 14 (2018)

  Herregårdshistoire 14 stiller skarpt på herregårdens kvinder igennem fortællingerne om syv forskellige herregårdsfruer fra seks forskellige århundreder. Udover temaet om herregårdsfruer rummer bogen et tema om herregårde og godsejere under Anden Verdenskrig samt artikler om herregårdsgolf og efterreformatoriske kalkmalerier. Bogen henvender sig til alle med interesse for herregårde og dansk kulturarv.

  Red. af Britta Andersen og Marie Kirstine Elkjær. Udg. af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum 2018.

 • Nr. 13 (2017)

  Fyrstelige Måltider handler om de måltider, som er blevet serveret hos de rigeste, mest magtfulde personer og familier gennem tiden. Læseren tages med til både fyrster, grever og kongers bord fra middelalderen til i dag. Artiklerne er skrevet af landets førende eksperter i madhistorie og henvender sig til alle med en interesse i såvel hofkultur som kogekunst. Bogen er den første af sin art, der samler viden om elitens måltider gennem århundreder. Bogen er et særnummer i serien Herregårdshistorie, der behandler herregårdshistorie gennem tiden.

  Red. Inge Adriansen, Britta Andersen, Marie Aaberg Andersen og Bodil Møller Knudsen. Udg. af Gammel Estrup - Herregårdsmuseet 2017.