Regin Prenter: A personal Tribute

Forfattere

  • Arthur Macdonald Allchin

DOI:

https://doi.org/10.7146/grs.v42i1.16052

Resumé

Regin Prenter. En personlig mindeudtalelse

AM. Allchin fremhæver i sin nekrolog, hvorledes Regin Prenter var dansk, luthersk teolog, og i .t hermed, uden at der opstod nogen skurrende modsætning, en økumenisk vidtfavnende teolog. Prenter udtrykte i sine afhandlinger med den for ham særegne klarhed synspunkter, der var tro mod hans eget konfessionelle udgangspunkt, og som på samme tid røbede fundamentalt slægtskab med grundtræk fra andre konfessionstraditioner. Dette falder f.eks. i øjnene, når man sammenligner Prenters grundtanker med træk fra den østligeortodokse og den anglikanske kirke (F.D. Maurice og M. Ramsey). Prenters behandling af offermotivet i nadveren fremhæves som et af de mest bemærkelsesværdige eksempler i s. henseende, fremstillet bl.a. i den monumentale lærebog i dogmatik .Skabelse og Genlæsning..

Dr. Allchin omtaler endvidere Prenters livslange, personlige forbindelser med England. De begyndte s. tidligt som i 1929, da en gruppe danske teologistuderende (grundlæggerne af Teologisk Oratorium) besøgte det anglikanske klosterfællesskab i Kelham. De fortsattes i 1935, hvor han opholdt sig i Lincoln og knyttede venskab med Michael Ramsey; og de blev videreført indtil de allerseneste år, hvilket Allchin selv havde lejlighed til at drøfte i samtaler med Prenter.

Til sidst vises med to teksteksempler fra Prenters sene arbejder, en prædiken fra 1983 og bogen Guds virkelighed., hvordan der hos Prenter bestandig fandtes en liturgisk dimension, der vidnede om sammenhængen mellem bønspraksis og dogmatik, gudstjenestelig lovprisning og teologisk refleksion.

Arthur Macdonald Allchin

Downloads

Publiceret

1991-01-01

Citation/Eksport

Allchin, A. M. (1991). Regin Prenter: A personal Tribute. Grundtvig-Studier, 42(1), 20–22. https://doi.org/10.7146/grs.v42i1.16052

Nummer

Sektion

Artikler