Fra hushold til kernefamilie i dansk landbrug ca. 1880-1980. En undersøgelse af ændringerne i landbrugets arbejdskraft med særligt henblik på det mellemstore gårdbrug og tjenestefolkenes placering heri.

Forfattere

  • Lene Floris

Resumé

Lene Floris er etnolog. Hun var museumsinspektør på Frilandsmuseet, kom senere til Nationalmuseet og blev i 2015 direktør for Københavns nye samlede museum.  

Der er sket meget på landet i de sidste ca. 100 år. Et af de markante træk er, at færre og færre mennesker yder en stadigt stigende produktion. Denne omvæltning skal naturligvis ses i sammenhæng med mekaniseringen af landbruget, men også andre faktorer har spillet ind, såsom øget anvendelse af sprøjtemidler og kunstgødning, specialisering af produktionen og egentlig stordrift (sammenlægninger af brug).

Perioden ca. 1880-1980 er først og fremmest kendetegnet ved et enormt fald i antallet af beskæftigede inden for landbruget. I artiklen behandles denne forskydning i arbejdskraft fra land til by set fra landbefolkningens synspunkt. Forfatteren tager sit udgangspunkt i Allerslev sogn, Bårse herred, i Sydsjælland og dele af udviklingen skildres på nogle udvalgte gårde.

Forfatteren konkluderer:

”Sammenfattende, lidt provokerende og forenklet kan udviklingen i dansk landbrugs arbejdskraft optegnes således:

Fra KARL til TRAKTOR

Fra PIGE til VASKEMASKINE OG FRYSER

Fra LANDARBEJDER til MASKINSTATION

Fra HUSHOLD til KERNEFAMILIE”.

Downloads

Publiceret

1989-03-04

Nummer

Sektion

Artikler