Temanummer om værdien af litteratursamtaler i førstesprogsfagene

2024-09-05

Call for Papers: Værdien af litteratursamtaler i førstesprogsfagene

At tale om litteratur har længe været en central ­ aktivitet i de skandinaviske førstesprogsfag. ­Laila Aase omtaler endda litteratursamtalen som ”ei kollek­ tiv verksemd som er spesifikk for litteratur­ undervisninga i skolen”. At invitere til erfaringsdeling og udforskning af korte og længere tekster, i klasse- eller gruppesamtaler, udpeges som både en vej til samtalefærdigheder generelt og ind i tolkningsfællesskabet specifikt. At tale om, undersøge, udforske og dele erfaringer med litteratur kan både være en måde at dele læseoplevelser på og en arena for udvikling af tekstforståelse samt fagspecifikke og mere generelle sociale og mundtlige færdigheder.

I de senere år er der publiceret mange studier af litteratursamtaler, og disse repræsenterer en række eksplicitte og implicitte værdier af sådanne dialoger. Et fællestræk for hovedparten af studierne er dog, at de koncentrerer sig om en eller nogle få samtaler, mens studier, der systematisk undersøger, hvad samtaler bidrager med over tid, er en mangelvare. Desuden mangler vi studier, der svarer på de nye vilkår og ­ muligheder for litteratursamtaler i en tid, hvor avancerede sprogmodeller gør deres indtog i skolen.

I dette temanummer ønsker vi bidrag, der retter sig mod, hvad litteratursamtaler kan bidrage til i vores tid. Det kan for eksempel være studier, der tematiserer samtalens plads inden for de nye teknologiske rammer – både som lærings- og som vurderingsform – eller studier rettet mod andre tidstypiske temaer som identitetspolitik, bæredygtighed, demokrati og medborgerskab. Desuden kan det være teoretiske ­ eller diskuterende studier, der undersøger værdien af litteratursamtaler i førstesprogsfaget.

Vigtige datoer:

  • 1. februar 2025: Frist for indsendelse af abstract. Tilbagemelding på abstrakt kommer i løbet af februar.
  • 1. juni 2025: Frist for indsendelse af fuldt manuskript til fagfællebedømmelse. Tilbagemelding på manuskript kommer 1. september.
  • 1. december 2025: Frist for indsendelse af revideret manuskript.
  • Vinter 2025-26: Eventuel ny runde med fagfælle­ bedømmelser. Justeringer, korrektur, layout.
  • Marts-april 2026: Publicering.

Abstract på max 350 ord skal sendes til Dorthe Carlsen (dcar@ucsyd.dk) og Martin Blok Johansen (blok@via.dk) inden fristens udløb.