Mellem familiealbums, turbaner og palkier

Museet som rum for samskabelse og demokratiske samtaler

Forfattere

  • Catherine Kyø Hermansen Immigrantmuseet
  • Emma Barnhøj Jeppesen Immigrantmuseet

DOI:

https://doi.org/10.7146/rid.v2022i1.132678

Nøgleord:

museer, samskabelse, sikher, samtidsreligion, source communities, kulturarv

Resumé

Sammen med 300 besøgende slog Immigrantmuseet i februar 2020 dørene op til en ny særudstilling om en lille religiøs minoritetsgruppe. Sikherne i Danmark – Meet the Sikhs var navnet på udstillingen, der gennem private fotos, genstande og livsberetninger fortalte historien om det danske sikh-samfund gennem de seneste 50 år. Med et fælles ønske om at formidle de danske sikhers migrationshistorie indgik Immigrantmuseet i sensommeren 2019 et nyt partnerskab med repræsentanter for det danske sikh-samfund, herunder organisationerne Sikh Ungdom, Øst Punjab kulturforening og Sikh Archive. Partnerskabet kulminerede i en omfattende særudstilling, der gav museets brugere indblik i en særlig minoritetsgruppe i Danmark og samtidig bestyrkede brugernes udsyn til verdenen.

Forfatterbiografier

Catherine Kyø Hermansen, Immigrantmuseet

Cathrine Kyø Hermansen er museums- og arkivchef ved Immigrantmuseet/Furesø Museer. Hun er uddannet historiker fra Aarhus Universitet. Siden sin ansættelse ved museet i 2002 har hun haft ansvar for den strategiske og ledelsesmæssige udvikling og er særligt engageret i samskabende projekter og samarbejder, der udvikler museerne som rum for aktuelle dagsordener og demokratiske samtaler. Hun har siden 2017 være formand for AEMI – Association of European Migration Institutions, som er et internationalt netværk af universiteter, arkiver, museer og NGO’er fra hele verden, der arbejder med migration.

Emma Barnhøj Jeppesen, Immigrantmuseet

Emma Barnhøj Jeppesen er museumsinspektør ved Immigrantmuseet/Furesø Museer. Hun er uddannet kulturhistoriker fra Aarhus Universitet og har gennem sin uddannelse beskæftiget sig med dansk migrationshistorie, herunder indfødsret, kulturmøder og flygtningehistorie. Siden sin ansættelse på museet har hun haft særligt fokus på dokumentation, forskning samt outreach- og samskabelsesprojekter. Hun arbejder aktuelt med indsamling og dokumentation af de evakuerede afghaneres personlige vidnesbyrd i tæt samarbejde med Dansk Røde Kors.

Downloads

Publiceret

2022-05-30

Citation/Eksport

Hermansen, C. K., & Jeppesen, E. B. (2022). Mellem familiealbums, turbaner og palkier: Museet som rum for samskabelse og demokratiske samtaler. Religion I Danmark, 2022(1), 113–130. https://doi.org/10.7146/rid.v2022i1.132678