At få religion på landkortet

religion som lokal kulturhistorie

Forfattere

  • Marie Vejrup Nielsen Lektor, Religionsvidenskab, Aarhus Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/rid.v2022i1.132674

Nøgleord:

religion, museer, lokal kulturhistorie, kortlægning af religion, samtidsreligion, byrum

Resumé

Religion er en del af den konkrete, lokale kulturhistorie, og museerne spiller en central rolle i at sikre den viden, vi behøver for at kunne fortælle om religion i dansk kulturhistorie i fremtiden. Museer har ofte et unikt indblik i den lokale kulturhistorie og et stærkt netværk i det lokale kulturliv, som er en ressource i arbejdet med at forstå og formidle om religion i et lokalt perspektiv. Samtidigt er der ofte brug for specifik viden om bestemte trossamfund og om overordnede linjer om historiske udviklinger og samtidens tendenser i forhold til religion, som universiteternes religionsforskere kan bidrage med. Samarbejdet mellem museer og universitet kan derfor skabe nye indsigter om religion som en del af den lokale kulturhistorie.

Forfatterbiografi

Marie Vejrup Nielsen, Lektor, Religionsvidenskab, Aarhus Universitet

Marie Vejrup Nielsen (projektleder) Lektor, Religionsvidenskab, Institut for Kultur og Samfund, Arts, Aarhus Universitet. Leder af Center for Samtidsreligion indtil 2020. Marie Vejrup Nielsen, Ph.d., Aarhus Universitet (2007), har som leder af Center for SamtidsReligion haft det primære ansvar for projektet Religion i Danmark, som hvert år indsamler data om godkendte trossamfund. Analyser og tal udgives i open access-format (tidsskrift og søgebase) på samtidsreligion.au.dk. Centeret står ligeledes for projektet Religion i Aarhus, der hvert 10. år kortlægger religion i Aarhus. Disse projekter har også haft fokus på formidling, fx. byvandringen Katedraler og baggårde og udstilling på det daværende Aarhus Bymuseum.

Downloads

Publiceret

2022-05-30

Citation/Eksport

Nielsen, M. (2022). At få religion på landkortet: religion som lokal kulturhistorie. Religion I Danmark, 2022(1), 42–59. https://doi.org/10.7146/rid.v2022i1.132674