Æstetik i naturfag – en vej til mere omsorg for naturen

Forfattere

  • Henrik Zinkernagel

Resumé

Abstract: I denne artikel beskrives en æstetisk tilgang til naturfagsundervisning som kan bidrage til at fremme bæredygtige holdninger og værdier. Jeg tager udgangspunkt i at eksisterende undervisning i bæredygtighed hidtil har manglet mere fokus på hvordan denne kan være transformativ, dvs. hvordan undervisningen kan hjælpe eleverne med at se på verden med nye øjne der styrker deres tilknytning til naturen og giver lyst til at handle. Jeg diskuterer derefter hvordan et samspil mellem nye indsigter i naturæstetik og æstetiske aspekter af naturvidenskaben kan fremme et mere omsorgsfuldt forhold til naturen. I tredje del af artiklen giver jeg forslag til hvordan disse idéer kan anvendes i undervisningen.
Jeg præsenterer en didaktisk model for æstetiske læreprocesser i naturfag, opsummerer en række metodiske overvejelser fra litteraturen om indgangsvinkler til æstetikken og skitserer nogle konkrete naturfaglige cases der kobler æstetik, bæredygtighed og naturomsorg.

Publiceret

2023-12-06

Citation/Eksport

Zinkernagel, H. (2023). Æstetik i naturfag – en vej til mere omsorg for naturen. MONA - Matematik- Og Naturfagsdidaktik, 2023(4). Hentet fra https://tidsskrift.dk/mona/article/view/141892

Nummer

Sektion

Artikler